ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ξανά Πρόεδρος ο Τσάβες με 63%

«Υπερψηφίστηκε το σοσιαλιστικό σχέδιο», σημειώνει ο ίδιος για τη μεγάλη νίκη

Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006

Associated Press

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με νέο γύρο πανηγυρισμών έγινε αποδεκτή η ανακοίνωση των τελικών και οριστικών αποτελεσμάτων, κατά τα οποία, σύμφωνα με την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας, 12.000.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες και ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες συγκέντρωσε 7.161.637 ψήφους ή 62,89% και η διαφορά από τον κύριο αντίπαλό του και εκλεκτό της Ουάσιγκτον, Μανουέλ Ροσάλες, εκτοξεύτηκε στις 25 ποσοστιαίες μονάδες. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα υποστήριξαν μαζικά τα κοινωνικά προγράμματα που καταπολεμούν τον αναλφαβητισμό, την ανέχεια και την πείνα και ζητούν εμβάθυνση της «Μπολιβαριανής διαδικασίας».

«Αυτοί που ψήφισαν εμένα για Πρόεδρο δεν ψήφισαν εμένα προσωπικά. Υπερψήφισαν το σοσιαλιστικό σχέδιο και την οικοδόμηση μίας διαφορετικής Βενεζουέλας», τόνισε ο Πρόεδρος Τσάβες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΒΝ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. «Ο δρόμος αυτής της χώρας είναι η επανάσταση, η δημοκρατική επανάσταση, η πολιτική επανάσταση και η οικονομική επανάσταση», κατέληξε ο Ούγκο Τσάβες, του οποίου επισήμως η θητεία ανανεώνεται το Φλεβάρη του 2007 και θα διαρκέσει έως το 2013.

Ενα θερμό «συντροφικό εναγκαλισμό» έστειλε στον Πρόεδρο Ούγκο Τσάβες ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, με σύντομη ανακοίνωσή του με ημερομηνία 4 του Δεκέμβρη, όπου τον συγχαίρει που «κατήγαγε μία συντριπτική νίκη» στις προεδρικές εκλογές. «Μία νίκη που είναι κρίσιμη και σημαντική για τον αγώνα όλων των καταπιεσμένων λαών», αλλά και για τη «μάχη των ιδεών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Φιντέλ Κάστρο.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η αντίδραση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, που μπροστά στη συντριβή των σχεδίων τους, προς το παρόν τείνουν κλάδο ελαίας τρόπον τινά. Το χορό άνοιξε ο γνωστός για την υπονομευτική του δράση, Αμερικανός πρέσβης, Ουίλιαμ Μπάουνφιλντ, που σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Βενεζουέλας τόνισε: «Αναγνωρίζουμε και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να διερευνήσουμε όλες τις πιθανότητες για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων».

Αντιστοίχως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραμερίζοντας την επιθετική και οξύτατη συνήθως ρητορική του έναντι της Βενεζουέλας, κάνει λόγο ότι «ήρθε η ώρα, όπου μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις σε τομείς που ιστορικά συνεργαζόμαστε αρμονικά», όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Τόμας Σάνον, υπεύθυνος για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.