ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Ελιγμοί στο φόντο της ιδιωτικοποίησης

Η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ παζαρεύει πρόσκαιρη αναβολή του διεθνούς διαγωνισμού για τους ΣΕΜΠΟ ενώ χέρι βοήθειας δίνει και το ΠΑΣΟΚ

Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2006

Η απόφαση των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη: Εξω οι πολυεθνικές από τα λιμάνια
Απέναντι στο αίτημα που εκφράζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα λιμάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους, παζαρεύει την εξάμηνη αναστολή της διακήρυξης του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την παράδοση των λιμανιών στο μεγάλο κεφάλαιο. Με αυτό το αίτημα συμμετείχε χτες στην πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, και τη διοίκηση του ΟΛΠ.

Επί της ουσίας, η πλειοψηφία ευθυγραμμίζεται με τη «γραμμή ΠΑΣΟΚ» και βγάζει την κυβέρνηση της ΝΔ από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει σχετικά με την απεργία σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, την ώρα μάλιστα που ωριμάζει η ανάγκη του συντονισμού ανάμεσα σε κλάδους εργαζομένων που εμπλέκονται με τα λιμάνια. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μίλησε για αναστολή επ' αόριστο, ενώ ο «διάλογος» θα συνεχιστεί και σήμερα.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας παράλληλα την προπαγάνδα περί «προνομιούχων εργαζομένων» και «συντεχνίας», πήρε την «πάσα» της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και κατέφυγε σε ελιγμό χωρίς να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από το στρατηγικό σχέδιο για πλήρες ξεπούλημα των λιμανιών, με δεδομένη και την απόφαση για τη διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Ετσι, χτες, ο Θ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για αναστολή ενός τριμήνου στην εφαρμογή της απόφασης, προκειμένου «να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι δε θίγονται τα δικαιώματα τα οποία έχουν κατοχυρώσει και ότι δεν είναι δυνατόν να αφήσει η σημερινή κυβέρνηση μια τεράστια ευκαιρία, που διεθνώς δημιουργείται, για αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά». Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το χρονικό περιθώριο για να ...«πεισθούν» οι εργαζόμενοι «δε θα τραβήξει πάρα πολύ».

Πλάτες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς έβαλε χτες και ο Χρ. Παπουτσής, υπεύθυνος της «σκιώδους κυβέρνησης» του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας. Κάλεσε την κυβέρνηση «να ακολουθήσει μια διαφορετική μεθοδολογία και να συμμετάσχει στο δημόσιο διάλογο», αφού, όπως υποστήριξε, «υπάρχουν οι δυνατότητες για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, χωρίς να θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού», ξεκαθαρίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο, μετά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας, ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του ξεπουλήματος των λιμανιών σε ιδιωτικές εταιρείες.