ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τσάβες: «αποικία των ΗΠΑ δεν πρόκειται να ξαναγίνουμε»
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2006

Associated Press

Ο Τσάβες συνεχίζει την πορεία αλλαγών στη Βενεζουέλα και συμβάλλει στη συνεργασία σε όλη τη Λατινική Αμερική
ΚΑΡΑΚΑΣ._

«Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν διάλογο, οι πόρτες της Βενεζουέλας είναι ανοιχτές, αλλά είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Εχουμε απελευθερωθεί. Κάποτε ήμασταν μία βορειοαμερικανική αποικία, αλλά πλέον δεν πρόκειται να ξαναγίνουμε» δήλωσε ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τόμας Σάνον, ο οποίος τόνισε πως η χώρα του επιθυμεί καλές σχέσεις με το Καράκας και συνεχάρη τη Βενεζουέλα για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Μάλιστα ο πρόεδρος Τσάβες τόνισε πως η Βενεζουέλα θα απαιτήσει σεβασμό για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και για τις αποφάσεις τους ως προς την ανάπτυξη, την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και την έκδοση του εγκληματία Λουΐς Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δικαστήριο στη Βενεζουέλα για τρομοκρατία.

Πάντως οι προτεραιότητες της ατζέντας του προέδρου Τσάβες είναι άλλες... ειδικά μετά τη συντριπτική του νίκη στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Κυρίως η εμβάθυνση της μπολιβαριανής διαδικασίας αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Αυτός και ο σκοπός της πρώτης περιοδείας: Πρώτος σταθμός η Βραζιλία, όπου ήδη βρίσκεται και ο εκλεγμένος πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, κατόπιν Αργεντινή και Ουρουγουάη και τελικός σταθμός η Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, όπου την Παρασκευή είναι η αυλαία της Συνόδου Νοτίου Αμερικής. Εντωμεταξύ τη Βενεζουέλα επισκέφτηκε την Τρίτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα για διμερείς συνομιλίες.

Τριπλασιασμός των ψήφων του ΚΚ Βενεζουέλας

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εκλογική επιτυχία της Κυριακής, του 63% για το Μπολιβαριανό Μπλοκ, σημαντική ήταν και η συμβολή του ΚΚ Βενεζουέλας, που κατέγραψε τριπλασιασμό των ψήφων του που έφτασαν τις 335.177 σε σχέση με τις 119.000 ψήφους που είχε αποσπάσει κατά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2005. Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία στις προεδρικές εκλογές οι ψηφοφόροι ψήφιζαν για πρόεδρο μέσω λίστας όπου αναφέρονται τα κόμματα και ποιον υποψήφιο υποστήριζαν, και έτσι μπορεί να καταγραφεί και ο ακριβής αριθμός των ψήφων των κομμάτων. Στη συμμαχία που στήριξε τον Τσάβες, το ΚΚ Βενεζουέλας έρχεται στην 4η θέση, με πρώτο το κόμμα της Πέμπτης Δημοκρατίας (4.544.154 ψήφοι), δεύτερο το κόμμα «Για την κοινωνική δημοκρατία» PODEMOS (772.668 ψήφοι) και η «Πατρίδα για όλους» Patria para Todos (551.523) και ακολουθούν άλλα μικρότερα κόμματα και κινήματα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΓΓ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, με τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε θέσει το κόμμα και «αντικατοπτρίζει τη σημαντική προώθηση της επαναστατικής ενότητας και είναι επίσης αποτέλεσμα της πειθαρχίας και του ήθους που επέδειξαν τα στελέχη του PCV».

Επίσης σημείωσε ότι «ένα σημαντικό μέρος του βενεζουελανικού λαού ζητάει την εμβάθυνση της λαϊκής εξουσίας, που συμβαδίζει με το σχέδιο που προτείνει και ο πρόεδρος Τσάβες, για τη δουλιά και την πάλη που απαιτείται για να ανοίξει η σοσιαλιστική προοπτική στη χώρα».