ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κάθε χρόνο και χειρότερα...

«Μαύρες» γιορτές έρχονται για τα αγροτικά νοικοκυριά, που στενάζουν κάτω από το βάρος των επιπτώσεων της πολιτικής απαξίωσης των καλλιεργειών τους και της συνεχούς μείωσης των τιμών παραγωγού

Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006

Motion Team

Ο συντονισμένος αγώνας με τους εργαζόμενους και τ α άλλα λαϊκά στρώματα στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής, μοναδικό διέξοδο για τους αγρότες
Με «άδειες τσέπες» βρίσκουν οι γιορτές των Χριστουγέννων τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους κάθε χρόνο να μειώνεται όλο και περισσότερο. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οι συνέπειες της οποίας είναι φανερές, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, το υπέρογκο κόστος παραγωγής και με μια σειρά άλλων άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επιβεβαιώνουν ότι για τη μικρομεσαία αγροτιά ισχύει το «κάθε χρόνο και χειρότερα».

Βεβαίως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγ. Μπασιάκος, επιχειρώντας να ρίξει «στάχτη στα μάτια», καθημερινά ανακοινώνει ότι δίνει «αβέρτα» λεφτά στον αγροτικό κόσμο, παρουσιάζοντας, ιδιαίτερα, ως σωτηρία γι' αυτούς τ' «αργύρια» των αποσυνδεδεμένων επιδοτήσεων, τα οποία και δεν έχουν δοθεί ακόμα στο σύνολό τους.

Ομως, οι αγρότες, που ούτε λεφτά βλέπουν κι ούτε καλύτερες μέρες μπορούν να περιμένουν στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα, σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα. Οπως το βαμβάκι, που φέτος έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Καρδίτσας η μείωση αυτή φτάνει από 40% έως 50% σε σχέση με πέρυσι. Οσον αφορά στην εμπορική τιμή του προϊόντος, που είναι χρηματιστηριακή και επιβάλλει το καρτέλ των εκκοκκιστών, κυμαίνεται ανάμεσα στα 30 έως 32 λεπτά το κιλό. Πολλοί δε βαμβακοπαραγωγοί έχουν το βαμβάκι στις αποθήκες, περιμένοντας μέχρι το τέλος της εμπορικής περιόδου, που λήγει το Μάρτη, μήπως και το δώσουν σε καλύτερη τιμή. Εκτός των άλλων, δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμα όλα τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ, ούτε και η ελάχιστη συνδεδεμένη επιδότηση.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι τευτλοπαραγωγοί, που με την εφαρμογή της νέας ΚΟΑ για τη ζάχαρη, πουλούν τα τεύτλα σε τιμές που είναι περισσότερο από 35% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι κάνοντας την καλλιέργεια ασύμφορη.

Σε οικονομικά αδιέξοδα έχουν περιέλθει και οι αμπελουργοί, οι μηλοπαραγωγοί και πολλοί άλλοι αγρότες, που περιμένουν να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις καιρικές συνθήκες. Στο νομό Λάρισας, ο ΕΛΓΑ, όχι μόνο δε δίνει ούτε καν τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις που προβλέπονται στα πλαίσια του αναχρονιστικού κανονισμού του, αλλά ζητά και την επιστροφή μέρους των αποζημιώσεων από αμπελουργούς των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τον παγετό του 2001 - 2002 και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΦΡΟΓΚΙ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρός, για να δικαιολογήσει αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, ισχυρίζεται ότι αυτό προβλέπεται από τον κανονισμό της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ και δεν μπορεί ν' αλλάξει.

«Μαύρα» Χριστούγεννα περιμένουν και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πούλησαν φέτος, μέχρι και 20% χαμηλότερα το γάλα, μετά την απόφαση του καρτέλ γάλακτος να μειώσει τις τιμές. Στην πλειοψηφία τους, επίσης, δεν έχουν πληρωθεί για το προϊόν που έχουν παραδώσει στους εμπόρους εκτός από μια μικρή προκαταβολή και τα άλλα θα τα πάρουν μετά από μήνες.

Απλήρωτοι παραμένουν, για την περσινή σοδειά τους και πολλοί τοματοπαραγωγοί που πούλησαν τα προϊόντα τους στην τοματοβιομηχανία «Αργώ» και άλλες εταιρείες.

Σχετικά με το στάρι και το καλαμπόκι, φέτος, είχαν μεν σχετικά υψηλή τιμή λόγω της συγκυρίας, καθώς υπήρξε μεγάλη ξηρασία στην Αυστραλία, αλλά ούτε κι αυτή φτάνει για τον παραγωγό. Κι από του χρόνου η τιμή αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση, καθώς η τιμή παρέμβασης παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 10 λεπτών το κιλό.

Βεβαίως, όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και, γενικότερα, η κυβέρνηση κάνουν πως δεν τα βλέπουν. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, όμως, που τα ζουν στο πετσί τους συνειδητοποιούν ότι όσο συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ δεν πρόκειται να δουν «άσπρη» μέρα και πως η διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή της...