ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Οχυρώνεται πίσω από «νομικά κωλύματα»
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006

Από παλαιότερη κινητοποίηση των αναπήρων για το δικαίωμα στη δουλιά και την Ειδική Αγωγή
Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις αναπήρων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και γι' αυτό επικαλείται «νομικά κωλύματα». Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει καθαρά από την απάντηση που έδωσε, χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου.

Ο Γερ. Γιακουμάτος παρέπεμψε για το πρόβλημα των εκατοντάδων ανέργων αναπήρων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ για το θέμα των προσλήψεων δήλωσε ότι δεν επαρκεί η ισχύουσα νομοθεσία, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πλαίσιο νόμου.

Για απάντηση που δεν αντιμετωπίζει το φλέγον πρόβλημα έκανε λόγο η Β. Νικολαΐδου τονίζοντας: «Βάσει των στοιχείων που δίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, το 80% των ατόμων με αναπηρία είναι άνεργα και γύρω στο 90% από αυτούς είναι εκτός ειδικής αγωγής». Οσον αφορά στις προσλήψεις σημείωσε πως «στη ΔΕΗ, όπου τη δεκαετία του '80 ήταν γύρω στα 112 άτομα, τώρα υπάρχουν 12. Στον ΟΤΕ από 70-80, τώρα υπάρχουν 17. Και η άποψή μας είναι πως παρά την τροποποίηση που λέτε ότι θα επέλθει στο νόμο, δεν είναι θέμα νομικό, αλλά θέμα πολιτικής βούλησης». Η Βέρα Νικολαΐδου κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να γίνουν άμεσες προσλήψεις αυτών που είναι ικανοί για εργασία και να δημιουργηθεί ειδικό δίκτυο με δημόσιο προγραμματισμό και κοινωνικό έλεγχο για τους βαριά διανοητικά ανάπηρους».