Στην Ηπειρο με πολυφωνικά τραγούδια
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000

Με πολυφωνικά τραγούδια του έρωτα και της αγάπης ξεκίνησε χτες από το Γεφύρι του Αώου, στην Κόνιτσα, η 2η Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού. Η συνάντηση, που σήμερα (9μμ) συνεχίζεται με μεγάλη συναυλία στο Δελβινάκι, θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και οι εκδηλώσεις της αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο της παραμεθόριας Ηπείρου. Ενεργοποιώντας, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «στη διαδρομή της το σύνολο των περιοχών, όπου επιβιώνει το πολυφωνικό τραγούδι, είτε ως ζωντανό μέσο έκφρασης, είτε ως συλλογική μνήμη». Περιοχές όπως το ορεινό Πληκάτι, το Δελβινάκι, τα Κτίσματα, ο Ανω Παρακάλαμος, η Λαγκάβιτας, οι Φιλιάτες κ.ά.

Συμμετέχουν πολυφωνικά σχήματα και όμιλοι από την Ηπειρο, την Αλβανία, την Κάτω Ιταλία και τη Σερβία, όπως το γνωστό Πολυφωνικό των Κτισμάτων, οι Γέροντες του Παρακάλαμου, οι νέοι του «Πολύφωνου» και της «Χαονίας», τα βορειοηπειρώτικα πολυφωνικά της Χειμάρας, της Σωτήρας, του Ανω Πωγωνίου, οι αλβανόφωνοι «Νέοι του Αργυρόκαστρου», ο τόσκικος όμιλος της Πρεμετής, οι βλαχόφωνοι από το Αντόν Πότσι, οι ελληνόφωνοι γέροντες του Κοριλιάνο από την Γκέτσια Σελεντίνα.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης προβάλλονται και κινηματογραφικές ταινίες, με άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυφωνικό τραγούδι και την παραμεθόρια Ηπειρο. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ για το πολυφωνικό τραγούδι των Π. Καρκανεβάτου και Αντ. Τσάβαλου. Παράλληλα, πραγματοποιούνται θεματικές εκδηλώσεις, αναφερόμενες στα πολυφωνικά τραγούδια του γάμου, της ξενιτιάς, της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, στα ιστορικά και τις παραλογές. Επίσης, εκδρομές γνωριμίας και περιήγησης στην παραμεθόρια Ηπειρο, με ελεύθερη κατασκήνωση σε ξωκλήσια και φαράγγια. Τη συνάντηση διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρία «Απειρος» σε συνεργασία με τις Νομαρχίες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και Δήμους της περιοχής.