«Πρωταγωνιστής» ο δικομματισμός
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006

Τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν και πάλι οι «πρωταγωνιστές» στα κεντρικά δελτία ειδήσεων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο χρόνος που διατίθεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ξεπερνά το 90%. Στον πίνακα που δόθηκε χτες από το ΕΣΡ διατηρείται το τοπίο του δικομματισμού σε βάρος των μικρών κομμάτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό του ΚΚΕ στον ΑΝΤΕΝΝΑ είναι μόλις 1,44% και στο MEGA 2,58%. Ενα ακόμη στοιχείο είναι ότι η ΝΕΤ εξακολουθεί την προβολή του κυβερνητικού έργου με ποσοστό χρόνου που φθάνει το 52,16%.

Τα συνολικά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων έχουν ως εξής: ΝΕΤ 88,36%, MEGA 94,56%, ANTENNA 95,38%, ALPHA 92,42%, STAR 90,90% και ALTER 91,86%.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην Ολομέλεια της ερχόμενης Τρίτης έχει καλέσει εκπροσώπους μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για ενδεχόμενες παραβιάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κάλυψης της δολοφονίας των πέντε κυνηγών στο Αγρίνιο. Συγκεκριμένα, έχουν κληθεί εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ANTENNA, ALPHA και STAR. O πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης είπε χτες ότι ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν τα στοιχεία της προανάκρισης, «αποθαρρύνοντας» την ειλικρίνεια των μαρτύρων κατά τη διάρκεια της προανάκρισης. Στις παραβιάσεις περιλαμβάνονται για κεντρικά δελτία ειδήσεων του MEGA σκηνές πόνου και θλίψης, συνέντευξη από μη «νηφάλια» άτομα και μυστικότητα ποινικής προδικασίας. Για τον ΑΝΤΕΝΝΑ προβολή σκηνών σε στιγμές πόνου και πένθους, καθώς και προβολή εικόνας συγγενών κατηγορουμένου. Εκπρόσωποι του ALPHA έχουν κληθεί για ενδεχόμενες παραβιάσεις στα κεντρικά δελτία ειδήσεων οι οποίες αφορούν στο τεκμήριο της αθωότητας και στην αναφορά του ονόματος του κατηγορουμένου. Ως ενδεχόμενες παραβιάσεις στο STAR αναφέρονται οι σκηνές πόνου και πένθους, καθώς και ο σεβασμός τεκμηρίου αθωότητας. Οι εκπρόσωποι του ΑΝΤΕΝΝΑ έχουν κληθεί και για την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» που μεταδόθηκε στις 26 Οκτώβρη.

Χτες επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Melody» Μαγνησίας για παρεμβολές στην ΕΡΤ.

Σε σχέση με την παράταση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών μέχρι τις 30/6/2007 που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον επαρχιακό Τύπο, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης θεωρεί ότι η κατάσταση «βελτιώνεται». Ιδιαίτερα όπως είπε για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού Αττικής που οι άδειές τους έχουν λήξει. Ανέφερε επίσης ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν σε όλη την Ελλάδα.