ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«Αυτοχρηματοδότηση από το ίδιο το σύστημα»

Η μεταρρύθμιση θ' αρχίσει ο κόσμος να έρθει πάνω-κάτω, δήλωσε ο υπουργός Υγείας στα χτεσινά «Νέα»

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000

Το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) θα σημαίνει Εμπορικό Σύστημα Υγείας μετά την εφαρμογή των αξόνων της μεταρρύθμισης
Η τελική κατάληξη των οκτώ αξόνων της διαβόητης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ» είναι η αυτοχρηματοδότηση του ίδιου του συστήματος υγείας, αποσαφηνίζει ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στα χτεσινά «Νέα».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος ήταν αποκαλυπτικός όταν ρωτήθηκε για την εξεύρεση των χρημάτων. «Οι βασικές δομές της μεταρρύθμισης ίσως χρειαστούν κάποια κονδύλια, όχι μεγάλης αξίας, για να στηριχτούν στην πρώτη φάση, απάντησε ο υπουργός. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, θα υπάρχει μια αυτοχρηματοδότηση από το ίδιο το σύστημα».

Μάλιστα, όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) -όπου και υποσχέθηκε και την ίδρυση νέων κέντρων υγείας αστικού τύπου - ο υπουργός υποστήριξε ότι τα χρήματα υπάρχουν και έφερε ως παράδειγμα τη δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων που το 2000 θα φτάσει «στο ιλιγγιώδες ποσό των 220 δισ. δραχμών» -κατά την έκφραση του υπουργού.

Αναλύοντας τους άξονες που - εν τέλει - οδηγούν στην αυτοχρηματοδότηση, ο υπουργός επανέλαβε τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) με τη συγκέντρωση των πόρων υγείας των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών.

«Δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα Ταμείο ούτε κλάδος υγείας και δε δημιουργούμε νέο Ταμείο», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τα Ταμεία θα εγγράψουν στον προϋπολογισμό τους τις δαπάνες υγείας, αλλά η διαχείριση θα γίνεται από τον ΟΔΙΠΥ με έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να υπάρχει και οικονομία χρήματος και καλύτερη διοχέτευση των πόρων σε πραγματικές υπηρεσίες υγείας μέσα από τις ειδικές συμβάσεις που θα κάνει είτε με τον δημόσιο τομέα είτε, όπου χρειάζεται, με τον ιδιωτικό».

Ο άλλος άξονας είναι ο εξορθολογισμός του όλου συστήματος καθώς - κατά τον υπουργό - το «30% των διαθέσιμων πόρων για τα νοσοκομεία δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

«Βεβαίως, προσθέτει ο υπουργός, θα υποστηριχτούν οι παρεμβάσεις και από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που είναι 360 δισ. δραχμές από τον τακτικό προϋπολογισμό».

Στην αυτοχρηματοδότηση εντάσσεται και η προσδοκία για την «παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και σε ιδιώτες υψηλών εισοδημάτων με ειδικές τιμές και ειδικό νοσήλιο», όπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος στην παρουσίαση των αξόνων, για να προσθέσει ότι με αυτό τον τρόπο θα επανέλθει ο «μέσος Ελληνας στο δημόσιο νοσοκομείο».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποποιείται την ευθύνη του κράτους για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ με τις αγοραπωλησίες το σίγουρο είναι ότι μεγάλο μέρος αυτών των πόρων θα διοχετευτούν στα επιχειρηματικά σχήματα που θα δράσουν στο χώρο της υγείας. Η λειτουργία νοσοκομείων θα μετατεθεί εξ ολοκλήρου στα ασφαλιστικά ταμεία - που θα ξετιναχτούν στην κυριολεξία καθώς θα αναπροσαρμοστούν τα νοσήλια, οι διαγνωστικές πράξεις - ή στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, είτε με άμεσο τρόπο είτε με έμμεσο τρόπο, με τις ιδιωτικές ασφαλίσεις ώστε να έχει τις πρόσθετες δυνατότητες.

Ετσι τα δημόσια νοσοκομεία θα μετατραπούν σε πτωχοκομεία καθώς οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν θα αντιστοιχούν στο ελάχιστο επίπεδο των εισφορών των εργαζομένων.

Αποκαλυπτική για την εξέλιξη αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χρωστούν στους φαρμακοβιομηχάνους πάνω από 108 δισ. δραχμές, καθώς η κρατική επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες σχεδόν μηδενίστηκε, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν τα νοσήλια, που εκτινάχτηκαν στα ύψη μετά το 1998. Ετσι οι φαρμακοβιομήχανοι απειλούν με διακοπή της προμήθειας των νοσοκομείων μετά την 1.10.2000.

Αυτή την αρνητική κατάσταση ο Αλ. Παπαδόπουλος έρχεται να την αντιμετωπίσει με εντελώς ψυχρό και λογιστικό τρόπο. Ετσι απαντώντας στο ερώτημα αν γίνεται κατάχρηση ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία είπε: Τα διαγνωστικά πρωτόκολλα θα ισχύσουν και στην Ελλάδα, «ούτως ώστε να αυτοπεριορίζονται οι γιατροί και όχι να έχουν με το στιλό τους ανοιχτό μπλοκ επιταγής είτε για τα φάρμακα, είτε για παραπομπές διαγνωστικού χαρακτήρα. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ακριβή ιατρική (με ό,τι σημαίνει αυτό το πράγμα) μπορούν να επιλέξουν νοσοκομείο εκτός ΕΣΥ».

Ακόμα ο υπουργός έδειξε τις προθέσεις του απέναντι στους εργαζόμενους - λέγοντας ότι «τα νοσοκομεία είναι για τους ασθενείς και όχι για τους εργαζόμενους» - καθώς και στους γιατρούς - λέγοντας ότι «οι επιστημονικές επιτροπές, μέσα από τον τρόπο με το οποίο συγκροτούνταν, είχαν μεταβληθεί σε παράλληλα συνδικαλιστικά όργανα και δεν επιτελούσαν το επιστημονικό έργο για το οποίο πολύ σωστά συστήθηκαν, π.χ., για τα θέματα εκπαίδευσης».

Τέλος, ο υπουργός - αποκαλύπτοντας και πώς εννοεί το διάλογο - κλείνει τη συνέντευξή του με τη δήλωση: «Ο κόσμος να έρθει πάνω-κάτω, η μεταρρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο σταδιακά και βασανιστικά, αλλά κυρίως αποφασιστικά. Και ας μην τρέφουν κάποιοι αυταπάτες».