ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκλητικό το Ισραήλ, μπλοκάρει την επιστροφή Χανίγια

Ενταση, ανταλλαγή πυρών και σύγχυση στη μεθόριο της Ράφα

Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006

Associated Press

Ενταση προκλήθηκε στο φυλάκιο της Ράφα λόγω της άρνησης του Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Ι. Χανίγια
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συγκεχυμένη και εξαιρετικά τεταμένη, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν σφοδρή ανταλλαγή πυρών, παρέμενε, μέχρι αργά χτες, η κατάσταση στη μεθόριο Λωρίδας της Γάζας - Αιγύπτου, στο φυλάκιο της Ράφα, μετά την ισραηλινή εντολή να μην επιτραπεί η επιστροφή στα παλαιστινιακά εδάφη του πρωθυπουργού Ισμαΐλ Χανίγια. Αν και, θεωρητικώς, η ισραηλινή πλευρά δεν ελέγχει τη μεθόριο, που επιτηρείται από παρατηρητές της ΕΕ, είθισται να χρησιμοποιεί την απειλή εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης προκειμένου να επιτυγχάνει το κλείσιμο των συνόρων.

Ολα άρχισαν όταν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Περέτζ, απείλησε με επιδρομή, προκειμένου να μην εισέλθει ο Ισμαΐλ Χανίγια στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Χανίγια επέστρεφε από 10ήμερη περιοδεία σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, και όπως φαίνεται μετέφερε, σε μετρητά, 35 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας, προκειμένου να ξεπεραστεί ο ασφυκτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στην κυβέρνησή του.

Στη μεθόριο έσπευσαν μαχητές της «Χαμάς», που, μετά από αρκετές ώρες αναμονής, εισέβαλαν στο σταθμό. Ακολούθησε σποραδική ανταλλαγή πυρών με τους ενόπλους της προεδρικής φρουράς του Μαχμούντ Αμπάς που είναι υπεύθυνοι για το συνοριακό πέρασμα και τελικά ο σταθμός έκλεισε. Οι αιγυπτιακές αρχές ανέλαβαν διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση με το Τελ Αβίβ: Να κατατεθούν τα χρήματα σε λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τη σκέπη του Αραβικού Συνδέσμου και να περάσει ο Χανίγια τα σύνορα.

Εντούτοις, φαίνεται ότι παρουσιάστηκε νέα εμπλοκή. Με τη δύση του ηλίου, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις που αποδόθηκαν σε προσπάθεια των μαχητών της «Χαμάς» να «ανοίξουν» πέρασμα στο συνοριακό φράκτη. Πληροφορίες ήθελαν τουλάχιστον 3 παλαιστινιακά κυβερνητικά αυτοκίνητα να περνούν στην αιγυπτιακή πλευρά για να μεταφέρουν τον Χανίγια στην πόλη της Γάζας. Εντούτοις, μέχρι αργά το βράδυ, δεν είχε επιβεβαιωθεί κάποια μετακίνηση. Το φυλάκιο παρέμενε κλειστό, αφού οι Ευρωπαίοι παρατηρητές δήλωναν ότι θα επιστρέψουν σήμερα, ενώ αναφέρονταν και πυκνοί πυροβολισμοί.

Ισραηλινές επιχειρήσεις και συλλήψεις

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος, που καταζητούνταν ως στέλεχος των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών μυστικών πρακτόρων σε προσφυγικό καταυλισμό έξω από τη Νάμπλους, στη Δυτική Οχθη. Κατά την ίδια επιχείρηση τραυματίστηκαν άλλοι 4 Παλαιστίνιοι. Αργότερα, στο χωριό Καφρ Αλ Ντικ, στη Ραμάλα, από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε 29χρονος Παλαιστίνιος, μετά από πετροπόλεμο με τους στρατιώτες.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, μετά από 5ετή διαδικασία, απέρριψε τις προσφυγές ισραηλινών και παλαιστινιακών ανθρωπιστικών οργανώσεων, και κατέληξε ότι είναι «νόμιμες οι δολοφονίες ακριβείας, εφόσον έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα του στόχου και δεν απειλούνται πολίτες».

Στο μεταξύ, στην πόλη της Γάζας μετά από καταδίωξη, όπου τραυματίστηκαν 3 ένοπλοι των δυνάμεων ασφαλείας του Αμπάς, συνελήφθη μαχητής των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης» ως ύποπτος για τη δολοφονία των 3 γιων στενού συνεργάτη του Προέδρου, τη Δευτέρα. Ο ηγέτης της οργάνωσης, που συνεργάζεται στενά και με τη «Χαμάς», δήλωνε ότι «αν ευθύνεται, να τιμωρηθεί αναλόγως». Αντίθετα, ορισμένα άλλα στελέχη αντέδρασαν αρνητικά και απήγαγαν αξιωματούχο της προεδρικής φρουράς.