Ενιαία δράση για ενιαία, δημόσια, δωρεάν Παιδεία
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006

Από τη χτεσινή σύσκεψη για την Παιδεία
Εκπρόσωποι πλήθους φορέων, εργατικών σωματείων, ενώσεων γονέων, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, εκπαιδευτικών της Νομαρχίας Αθήνας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας και συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή πλατιά σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης τους για τη διεκδίκηση της Παιδείας που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Γιατί, όπως σημείωσε εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Τόγιας, «στην επίθεση που γίνεται στα δικαιώματά μας στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλιά, στη ζωή, δεν μπορούμε να αντισταθούμε ο καθένας ατομικά, πρέπει να αντιπαρατάξουμε την ενιαία κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους». Στη σύσκεψη εκφράστηκε η ανάγκη σύγκρουσης με την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική, η ανάγκη πλατιάς συσπείρωσης, κοινής πάλης και συντονισμού για τα ζητήματα της Παιδείας από εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές. Από όλους εκείνους που το δικαίωμά τους στη μόρφωση χτυπιέται σήμερα και πλήττεται ακόμα περισσότερο από τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ. Διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να πυκνώσουν, η υπόθεση της Παιδείας και της μόρφωσης να γίνει υπόθεση παλλαϊκής διεκδικητικής πάλης. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν σε ένα κείμενο - απόφαση, με βάση το οποίο θα προχωρήσουν σε συλλογή υπογραφών, προκειμένου να εκφραστεί και με αυτόν τον τρόπο η πλατιά καταδίκη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Επίσης, αποφάσισαν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού της Αθήνας μέσα από συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους δουλιάς και κατοικίας. Επιπλέον, να προχωρήσουν σε συλλαλητήρια σε όλους τους δήμους της Νομαρχίας Αθηνών την Τρίτη 19 Δεκέμβρη και να συμμετέχουν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10 Γενάρη.

Την παρουσία τους στη σύσκεψη και τη δέσμευση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κατέγραψαν: ο Σύλλογος ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και τα Συνδικάτα Ξύλου, Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου, Καθαριστών - Καθαριστριών, Οδοντοτεχνιτών και Αφων Κωνσταντακάτου. Ακόμα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων φοιτητών Γεωπονικής, Νομικής, Μαθηματικού, ΤΕΦΑΑ, Φυσικού, των συλλόγων σπουδαστών Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθήνας, Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας Αθήνας, Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών Αθήνας και ΣΤΕΦ Πειραιά, του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ξένων Γλωσσών «ο Βύρωνας», της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων, του Συλλόγου ΕΤΕΠ Πανεπιστημίου Αθηνών, πολλών Ενώσεων Γονέων, εκπαιδευτικών, φορέων στις γειτονιές κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα για συντονισμό ενεργειών, ώστε να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, να αποσυρθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και για να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση, απευθύνει ομάδα πρωτοβουλίας συνδικαλιστών κι εκπροσώπων φορέων που οργανώνουν σχετική σύσκεψη για την Τρίτη 19 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων στο ισόγειο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Για την ομάδα Πρωτοβουλίας υπογράφουν το κάλεσμα: Νίκος Αγαθαγγέλου, πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ζαριανόπουλος Σωτήρης, γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, Σταύρος Μαυρουδέας, μέλος ΔΣ Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μυλωνά Μορφούλα, πρόεδρος Ενωσης ΣΓΚ Γ΄ Διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσακλίδης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.