ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιχείρηση αφαίρεσης δικαιωμάτων

Σημαντικές ανατροπές δικαιωμάτων προβλέπει ο οργανισμός εργασίας που επιδιώκει να επιβάλλει ο νέος ιδιοκτήτης -EUROBANK- στους εργαζόμενους

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000

Εναν οργανισμό εργασίας «έκτρωμα» και παράλληλα «πιλότο» για όλες τις υπό συγχώνευση τράπεζες, που ανατρέπει τις εργασιακές τους σχέσεις και τα δικαιώματα απέρριψαν και καταδίκασαν με συντριπτική πλειοψηφία 80% σε δημοψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Εργασίας.

Με το συγκεκριμένο οργανισμό εργασίας, επιχειρείται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων αφού:

Προβλέπεται η μετατροπή των Συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου (μέχρι την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος) σε αορίστου χρόνου, διευκολύνοντας τον εργοδότη να απολύει με σημαντικά μικρότερο κόστος από ό,τι τώρα.

Αναιρούνται ουσιαστικά οι περιορισμοί στις απολύσεις. Σήμερα, απολύσεις μπορούν να γίνουν μόνο για έξι συγκεκριμένους λόγους, κυρίως πειθαρχικού χαρακτήρα. Στο νέο κανονισμό μπαίνει ένας ακόμη, που προβλέπει δικαίωμα απόλυσης για... «πάσης φύσεως οικονομικοτεχνικούς, διαρθρωτικούς και οργανωτικούς λόγους», δηλαδή για ό,τι θέλει ο εργοδότης!

Επιβάλλεται η ατομική σύμβαση εργασίας - «...που συμφωνείται εκάστοτε μεταξύ υπαλλήλου και τράπεζας» - σε βάρος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με το νέο οργανισμό, προβλέπεται να επεκταθεί και στους εργαζόμενους της Τράπεζας Εργασίας η αμοιβή χωρίς μισθολογική ανάλυση. Εκτός των άλλων, με τον τρόπο αυτό «θυσιάζονται» κατακτήσεις των εργαζομένων, διάφορα επιδόματα και εξτρά αποδοχές, που ξεπερνούν όσα προβλέπει η κλαδική σύμβαση εργασίας. Την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα καθεστώς «ημετέρων» μέσα στην τράπεζα επιβραβεύοντας τους «καλούς» για την τράπεζα εργαζόμενους και χτυπώντας τη συλλογική δράση και διεκδίκηση...

Ο συγκεκριμένος οργανισμός εργασίας θεωρείται ότι θα αποτελέσει «πιλότο» και για τις υπόλοιπες τράπεζες, όπως η Ιονική, η Μακεδονίας - Θράκης κ.ά. Η όλη φιλοσοφία του οργανισμού κάνει σαφές για το ποιος κέρδισε τελικά από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις των τραπεζών που τόσο η ΟΤΟΕ όσο και η κυβέρνηση υποστήριξαν, θεωρώντας ότι είναι αναγκαίες για τον ανταγωνισμό.

Ο οργανισμός, συμφωνήθηκε με πρακτικό στο οποίο κατέληξαν στις 21 Ιούλη οι διοικήσεις Εργασίας και EUROBANK και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων της Τράπεζας Εργασίας.

Να σημειώσουμε ότι το περασμένο Μάρτη οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευσή τους αποφάσισαν να πάει το σωματείο σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της τράπεζας για το νέο οργανισμό και κατόπιν να διενεργηθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι ίδιοι. Αλλωστε η διοίκηση του συλλόγου υπέγραψε το πρακτικό συμφωνίας με επιφύλαξη. Οι εργαζόμενοι στην τράπεζα έστειλαν με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της τράπεζας για τη μέχρι τώρα στάση της, αλλά και ότι δε θα δεχτούν να υπογράψουν την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το νέο κανονισμό με το εργοδοτικό σωματείο «UNION» (ΙΝΤΕRΒΑΝΚ - ΚΡΗΤΗΣ), το οποίο κατάφερε με διάφορους τρόπους να πάρει την αντιπροσωπευτικότητα για μόλις 30 εργαζόμενους - μέλη παραπάνω.