ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βαδίζει στην αγχόνη ο Σαντάμ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006

Associated Press

Ο πρώην σύμμαχος των ΗΠΑ, Σαντάμ, στο εδώλιο της στημένης δίκης των κατοχικών δυνάμεων που ρήμαξαν το Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΜΑΝ.-

Αντιφατικές και συγκεχυμένες ήταν μέχρι χθες βράδυ οι πληροφορίες σχετικά με την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και την ενδεχόμενη εκτέλεση της θανατικής του καταδίκης δι' απαγχονισμού. Ο Τομ Κέισι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωνε, αργά χθες, ότι «με βάση τη δική του πληροφόρηση, δεν έχει αλλάξει το καθεστώς κράτησης του Σαντάμ Χουσεΐν» (εννοώντας προφανώς ότι δεν έχει ακόμη παραδοθεί στις ιρακινές αρχές, οι οποίες είναι και αρμόδιες για την εκτέλεση).

Από την άλλη, πηγές προσκείμενες στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μάλικι, διέρρεαν ότι για χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ Ιρακινών και Αμερικανών αξιωματούχων, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της εκτέλεσης. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν, ουσιαστικά, τις δηλώσεις συνηγόρων του Σαντάμ Χουσεΐν που υποστήριζαν ότι, με βάση τη δική τους πληροφόρηση, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ιράκ θα έχει εκτελεστεί μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι.

Οπως έλεγαν, ζήτησαν να συναντήσουν τον πελάτη τους εντός του Σαββάτου και οι κατοχικές δυνάμεις, που είναι υπεύθυνες για την κράτησή του, τους ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα μετακίνησής τους στη Βαγδάτη γιατί δεν πρόκειται να τον δουν. Οι συνήγοροι του Χουσεΐν, μάλιστα, υποστήριζαν ότι, ήδη, ο πρώην ηγέτης του ιρακινού καθεστώτος παρέδωσε, μετά από αίτημά του, τα προσωπικά του αντικείμενα σε 2 από τα ετεροθαλή του αδέλφια που επίσης κρατούνται ζητώντας τους να τα μεταβιβάσουν, διά των συνηγόρων, στην οικογένειά του.

Επισήμως, τουλάχιστον, η αντίστροφη μέτρηση για την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν φαίνεται να άρχισε, χθες το πρωί, όταν ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, αψηφώντας τις σχετικές εκκλήσεις και παραινέσεις, υπογράμμιζε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα καθυστέρησης ή αναβολής της υλοποίησης της θανατικής καταδίκης. Τα πράγματα, στη συνέχεια, περιπλέχτηκαν γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωνε ότι θα πρέπει να λυθεί σειρά διαδικαστικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της αναγκαιότητας ή όχι υπογραφής σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Την ίδια ώρα, όμως, οι κατοχικές δυνάμεις «προετοίμαζαν το έδαφος», διαρρέοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα εκτελεστεί εντός των επόμενων 3 ημερών, όπως τους ενημέρωσε η ιρακινή κυβέρνηση. Αργά το βράδυ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου διαβεβαίωνε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν τεθεί, ήδη, σε κατάσταση συναγερμού και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση της βίας που θα προκληθεί από την εκτέλεση του Σαντάμ. Εντούτοις, αρνούνταν ότι έχει την οποιαδήποτε σχετική πληροφόρηση.

Ενώ η σύγχυση εντεινόταν, 6 διακεκριμένοι Μαροκινοί δικηγόροι προσέθεσαν τα ονόματά τους στη μακρά λίστα προσωπικοτήτων, οργανώσεων και κυβερνήσεων που ζητούν να μην εκτελεστεί η θανατική καταδίκη, εκτιμώντας ότι θα πρέπει η δίκη του Σαντάμ να πραγματοποιηθεί από ένα πραγματικά αντικειμενικό διεθνές δικαστήριο, που θα σεβαστεί τη σχετική νομοθεσία.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ο δικτάτορας Χουσεΐν, που στηρίχτηκε από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, ως τη στιγμή της ρήξης, δικάστηκε από χειρότερους εγκληματίες πολέμου. Ηταν το ίδιο χρήσιμος, για διαφορετικούς λόγους σε διαφορετικές συνθήκες και όταν τον στήριζαν και όταν τον έχρισαν εχθρό τους. Αλλωστε, ο Σαντάμ είχε εγκαθιδρύσει ένα στυγνό αντιλαϊκό βάρβαρο καθεστώς. Αλλά σε τίποτα όλα τα παραπάνω δε δικαιολογούν το ιμπεριαλιστικό αιματοκύλισμα στο Ιράκ και την εμφάνιση τώρα των ιμπεριαλιστών και των τσιρακιών τους ως των υπέρτατων κριτών.

Επιθέσεων συνέχεια...

Στο μεταξύ, στο Ιράκ οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και χθες. Στη Χάλις, βορείως της Βαγδάτης, καμικάζι ανατινάχτηκε μπροστά σε σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας 10 πολίτες και τραυματίζοντας 11. Μικρότερης εμβέλειας επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μπαακούμπα, Μοσούλη, Μουσαγίμπ, ενώ στη Βασόρα, από βομβιστική επίθεση, σκοτώθηκε 1 Βρετανός στρατιώτης. Σε Βαγδάτη και Μπαακούμπα, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 32 πτώματα με ίχνη βασανισμού, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σειρά επιδρομών πέριξ της Βαγδάτης με στόχο την ανεύρεση οπλισμού.