ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΛΟΙ στη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας
Τετάρτη 3 Γενάρη 2007

Motion Team

Ηχηρή, παλλαϊκή η απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία Παιδεία, θα αντηχήσει απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας την Τετάρτη 10 του Γενάρη, μέρα που ξεκινάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις 10 του Γενάρη, στην επιτυχία του μαζικού παλλαϊκού συλλαλητηρίου ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και σ' όλα τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την επί της ουσίας συμφωνία και του ΠΑΣΟΚ.

Εκείνη τη μέρα, από κάθε γωνιά, κάθε γειτονιά της Αθήνας, μαθητές με τους δασκάλους και τους γονείς τους, φοιτητές και σπουδαστές, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς θα αρχίσουν να κατακλύζουν από το πρωί την πλατεία Συντάγματος, θα σφίξουν όλη τη μέρα τον αγωνιστικό κλοιό γύρω από τη Βουλή. Και όσο μέσα στη Βουλή θα συζητιέται το άρθρο 16, στην πλατεία Συντάγματος θα ακούγεται δυνατά ξανά η διατυπωμένη λαϊκή ετυμηγορία: «Οχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς».

Η πάλη για την Παιδεία δεν ξεκινά και δε σταματά στις 10 του Γενάρη. Μαζικοί φορείς που υπογράφουν κοινό κείμενο πάλης ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και σ' όλα τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας προχωρούν στις 9 του Γενάρη σε διάβημα διαμαρτυρίας με κατάθεση υπογραφών στο υπουργείο Παιδείας.

Αλλωστε, και τις αμέσως επόμενες μέρες, μέχρι να ανοίξουν σχολεία και σχολές, προγραμματίζονται εξορμήσεις και πολύμορφες δραστηριότητες από μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές. Ηδη, μέσα στις γιορτές, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές «όργωσαν» τους δρόμους της Αθήνας, για να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους το κάλεσμα για παλλαϊκό ξεσηκωμό για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και ενιαίας δωρεάν Παιδείας. Την περασμένη βδομάδα, φοιτητές και σπουδαστές έκαναν εξορμήσεις σε εμπορικούς δρόμους στην Αθήνα, μοίρασαν τα καλέσματα των πανελλαδικών συντονιστικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Μαζικά υπέγραφαν νεολαίοι και εργαζόμενοι το κείμενο των μαζικών φορέων - που προέκυψε μετά από σύσκεψη που κάλεσε η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας - ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και σε όλα τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Ακόμα, φοιτητές και σπουδαστές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έψαλαν τα δικά τους αγωνιστικά κάλαντα σε κάθε γωνιά της Αθήνας, στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα αγώνα για την Παιδεία σε όλο το λαό.

Αλλωστε, με το «έμπα» στα σχολεία και τις σχολές, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές οργανώνουν την αγωνιστική τους δράση κόντρα στη συντονισμένη προσπάθεια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Στις 8 και 9 του Γενάρη πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, ενώ στις 8 του Γενάρη πραγματοποιούνται συνελεύσεις στα σχολεία.

Ακόμα, 24ωρη απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν ήδη προκηρύξει η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ και η ΠΟΣΔΕΠ.

Σε άλλες πόλεις

Συλλαλητήρια στις 10 του Γενάρη προγραμματίζονται σε πολλές πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Φορέων κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος διοργανώνει συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου και καλεί το λαό να συμμετάσχει μαζικά, να πάρει θέση και να διεκδικήσει ενιαία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Συλλαλητήριο διοργανώνει και η Τοπική Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη.

Σε συλλαλητήριο στη Λάρισα, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου καλούν μαζικοί φορείς.