ΛΙΚ ΜΠΕΣΟΝ
Angel - a
Πέμπτη 4 Γενάρη 2007

Η «Angel-a» είναι, το δίχως άλλο, και αυτή μια γοητευτική ταινία! Μια γοητευτική ταινία, που γίνεται ακόμα πιο γοητευτική, με τη θαυμάσια και ποιητική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τιερί Αρμπογκάστ.

Ενας σαραντάχρονος και κακοσχηματισμένος άντρας, Αλγερινός μετανάστης που παριστάνει πότε τον Αμερικάνο και πότε τον Ευρωπαίο για να επιβιώσει, πνιγμένος από τα χρέη, αλλά και απελπισμένος (διάφορες συμμορίες και κακοποιοί που τους χρωστάει τον αναζητούν για να τον εκτελέσουν), σκαρφαλώνει σε μια γέφυρα του Σηκουάνα και ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει! Κοιτώντας δίπλα του βλέπει έναν άλλον αυτόχειρα! Είναι η πανέμορφη «Angel-a» (άγγελος).

Τα δυο αυτά απελπισμένα άτομα, οι δυο παραλίγο πνιγμένοι αυτόχειρες, θα πιαστούν ο ένας από τον άλλον και, στο τέλος, όχι μόνον θα σταθούν στα ποδάρια τους, αλλά θα αλλάξουν και τις απόψεις τους για τη ζωή και το θάνατο!

Μην φανταστείτε πως έχουμε να κάνουμε με κάποιο κοινωνικό δράμα. Με μια σύγχρονη κοινωνική τραγωδία. Οχι! Εχουμε να κάνουμε με μια χαριτωμένη ερωτική ιστορία, γεμάτη απρόοπτα και ανατροπές. Εχουμε να κάνουμε με μια χαριτωμένη ανάλαφρη γαλλική ταινία, όμοια με κάποιες άλλες γαλλικές ταινίες της περιόδου της «Νουβέλ Βανγκ». Οπου τα «τραγικά» πράγματα λέγονταν με ανάλαφρο τρόπο. Οπου το «σοβαρό» και το «αυστηρό» έδινε τη θέση του στο ανάλαφρο και στο χαριτωμένο. Στην αφαίρεση και στην ποίηση!

Θα μου πείτε, μπορούν τέτοιου είδους ταινίες να είναι η πρέπουσα καλλιτεχνική απάντηση στην αγριότητα του σημερινού κοινωνικού τοπίου; Θα σας απαντήσω πως σίγουρα δεν είναι η ΑΠΑΝΤΗΣΗ! Παράλληλα, όμως, θα σας πω, πως είναι μια απάντηση! Γιατί η ταινία του Λικ Μπεσόν, είναι απέραντα τρυφερή. Γιατί μιλάει για πολύ απλά πράγματα, τον έρωτα, τον πραγματικό έρωτα, την ομορφιά, με πολύ απλό τρόπο. Και αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Μην ξεχνάμε, σας παρακαλώ, τη βία της καθημερινής κινηματογραφικής εικόνας. Την ερωτική χυδαιότητα που κατακλύζει τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Αν, λοιπόν, συνεχίζετε τις γιορτινές διακοπές ή είστε ακόμα υπό την επήρεια της γιορτινής ατμόσφαιρας και θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας μια ακόμα ευχάριστη - και ανάλαφρη - νότα, πηγαίνετε στην «Angel-a». Δε θα βαρεθείτε! Και το κυριότερο, δε θα προσβληθείτε!

Παίζουν: Ρι Ρασμούσεν, Ζαμέλ Ντεμπούζ, Ζιμπλέρ Μελκί.