ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Διαφωνούν για το ποιος μαγειρεύει καλύτερα τα στοιχεία...

Αποπροσανατολιστικές οι αντεγκλήσεις στελεχών του δικομματισμού με αφορμή τη συνέντευξη Αλογοσκούφη

Παρασκευή 5 Γενάρη 2007

Οι ουρές των ανέργων παραμένουν αμείωτες, είτε κυβερνάει η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ
Αποπροσανατολιστική αλλά και προκλητική για τους εργαζόμενους είναι η δήθεν «αντιπαράθεση» μεταξύ του υφυπουργού Απασχόλησης και της υπεύθυνης Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το αν και πόσο έπεσε η ανεργία τα τελευταία χρόνια.

Οι αντεγκλήσεις ξεκίνησαν με αφορμή την προχτεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, έκανε λόγο και για δραστική μείωση της ανεργίας, παρουσιάζοντας τα γνωστά «μαγειρεμένα» στοιχεία. Με δήλωσή της η Μ. Δαμανάκη, υποτιμώντας προφανώς τη μνήμη και τη νοημοσύνη των εργαζομένων, ανέφερε ότι «αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθεί να αυξήσει τις πραγματικές ευκαιρίες για απασχόληση στη χώρα, ασχολείται με την "επεξεργασία" των στοιχείων της καταγεγραμμένης ανεργίας», κάνοντας λόγο για τεχνητή μείωση.

Απαντώντας χτες ο Γερ. Γιακουμάτος υπεραμύνθηκε της αξιοπιστίας των στοιχείων που δημοσιεύονται για την ανεργία, με το επιχείρημα ότι η χώρα έχει υιοθετήσει τα κριτήρια που ορίζει η ΕΕ για τον ορισμό του ανέργου. Πρόκειται για τα ίδια στοιχεία που επί χρόνια χρησιμοποιούσε και το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τα οποία εργαζόμενος θεωρείται ακόμα και αυτός που έχει δουλέψει έστω και μία ώρα τη βδομάδα, πριν από αυτήν που γίνεται η καταγραφή!

Μόνος υπεύθυνος η πολιτική τους

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σκόπιμα στρέφουν τη δήθεν αντιπαράθεση σε ζητήματα που αφορούν στην καταγραφή της ανεργίας και όχι στις αιτίες που τη γεννούν και δεν είναι άλλες από την πολιτική που και οι δυο υπερασπίζονται και εφαρμόζουν. Προσπαθούν να κρύψουν τις κοινές ευθύνες τους για την αναπαραγωγή της ανεργίας, την κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης δουλιάς με πλήρη δικαιώματα, τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την ίδια ώρα που με τα λεγόμενα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης» όχι μόνο δε μειώνονται οι άνεργοι, αλλά, αντίθετα, μετατρέπεται το δικαίωμα στην εργασία σε «ευκαιρία στην απασχόληση», προς όφελος της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων.

Το «ενδιαφέρον» του ΠΑΣΟΚ για τους άνεργους είναι τουλάχιστον υποκριτικό όταν, μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να «βγει κι από πάνω». Ετσι, σε χτεσινή της ανταπάντηση η Μ. Δαμανάκη κατηγορεί την κυβέρνηση για την πρόθεσή της να αφαιρεί το επίδομα ανεργίας όταν ο άνεργος αρνείται δύο φορές δουλιά σε απόσταση 30 χλμ. απ' τον τόπο κατοικίας του. «Ξεχνά» κι αυτή πως αντίστοιχες διατάξεις περιλαμβάνουν νόμοι που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, όπως ο 1545/85, όπου ανάμεσα σ' άλλα αναφέρεται πως το επίδομα ανεργίας θα κόβεται σε όσους δε δέχονται απασχόληση στον ευρύτερο επαγγελματικό τους κλάδο. Διάταξη μάλιστα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει...