ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ
Δισεκατομμύρια με ... ονοματεπώνυμο
Κυριακή 6 Αυγούστου 2000

Αλλη μια μεταγραφική περίοδος ανήκει στο παρελθόν... Τυπικά την προηγούμενη Δευτέρα τελείωσαν οι προσπάθειες των 16 ομάδων για ενίσχυση ενόψει της νέας χρονιάς. Κάθε μια από αυτές με βάση τους στόχους και τις δυνατότητές της κινήθηκε ανάλογα. Τώρα εάν έκανε τις σωστότερες επιλογές αυτό θα το κρίνει ο καλύτερος και πιο αναμφισβήτητος κριτής... Ο χρόνος.

Μεγάλες μεταγραφές και διακίνηση αρκετών δισεκατομμυρίων συνέθεσαν το σκηνικό της φετινής καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Η φετινή περίοδος τα είχε όλα... Γνωστά ονόματα από το ευρωπαϊκό στερέωμα αποκτήθηκαν από τις θεωρητικά μεγάλες ομάδες, που έχουν σκοπό επιτυχίες τόσο εντός των συνόρων όσο και στο εξωτερικό. Επιθυμίες που τελικά δεν ευδοκίμησαν καθώς πολλές ομάδες προσπάθησαν χωρίς επιτυχία μέχρι την τελευταία στιγμή να βρουν τους παίκτες που χρειάζονται και να τους προσθέσουν στο δυναμικό τους. Ακόμα και... παρατράγουδα είχαμε αφού η υπόθεση Στολτίδη με τη διπλή υπογραφή του σε ΑΕΚ και Ηρακλή αναστάτωσε τους πάντες.

Επιστροφή στα... πάτρια

Πέρα από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που ήρθαν στη χώρα μας, ξεχώρισαν και οι μετακινήσεις ταλαντούχων Ελλήνων παικτών σε διάφορες ντόπιες ομάδες, έναντι φυσικά αδράς αμοιβής. Πολλά είναι τα αξιοσημείωτα της φετινής μεταγραφικής περιόδου. Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη ποδοσφαιριστών όπως του Γεωργάτου (από την Ιντερ), του Ζαγοράκη (από τη Λέστερ), του Χανιωτάκη (από τη Βίτεσε), του Τσάρτα (από τη Σεβίλλη) και του Μιχάλη Βλάχου (Γουόλσον).

Πάγκοι ...made in GREECE

Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο της φετινής μεταγραφικής περιόδου είναι αυτό που αφορά στους τεχνικούς. Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια σχεδόν όλες οι ομάδες της Α΄ Εθνικής εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους σε Ελληνες προπονητές. Μόνο δύο ομάδες, ο Ιωνικός με τον Ουκρανό Ολεγκ Μπλαχίν και ο Πανιώνιος με τον Σέρβο Ζόραν Φιλίποβιτς, θα χρειαστούν... διερμηνέα. Η προηγούμενη φορά όπου οι Ελληνες τεχνικοί κατείχαν τη μερίδα του λέοντος ήταν το 1996-'97 (13 έναντι 5 ξένων).

Το πάρε-δώσε των 16 συλλόγων

Ο Πάουλο Σόουζα αποτέλεσε το πιο ηχηρό όνομα των επιλογών του Παναθηναϊκού
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Στα συνηθισμένα πλαίσια κινήθηκε και φέτος ο πειραϊκός σύλλογος. Πολλά δισ. ξοδεύτηκαν προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας παίκτες «μεγάλης αξίας», ωστόσο για άλλη μια φορά δεν αποκτήθηκε κάποιος παίκτης για την άμυνα. Ο φετινός Ολυμπιακός θυμίζει κάτι από Βραζιλία ύστερα από την έλευση στο λιμάνι και του Ζε Ελίας από την Ιντερ, τρίτο μέλος της παρέας των Τζιοβάνι και Λουτσιάνο. Μαζί του ήρθαν στον Πειραιά και οι Ζέτεμπεργκ και Αλβες. Από την ελληνική αγορά οι μεταγραφές κινήθηκαν σε νέα ταλέντα όπως ο Σηφάκης, ο Πατσαντζόγλου, ο Κόντης και ο Γεωργίου. Τέλος, επέστρεψε στην Ελλάδα «μετά βαΐων και κλάδων» ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ενώ με χαρά άκουσαν οι φίλοι της ομάδας τη μετακίνηση του Ζάχοβιτς στη Βαλένθια. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Καραπιάλης είπε «αντίο» στους αγωνιστικούς χώρους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ριζικές ήταν οι αλλαγές στις τάξεις του Παναθηναϊκού τόσο από άποψη προεδρίας όσο και από τεχνικής ηγεσίας. Οι φίλοι του «τριφυλλιού» είδαν, προς μεγάλη τους ευχαρίστηση, τον Αγγελο Αναστασιάδη να κάθεται στον πάγκο της ομάδας και να ζητά από το νέο πρόεδρο του ΠΑΟ, Αγγελο Φιλιππίδη, να φέρει μεγάλα ονόματα στην Παιανία. Ετσι ο Γκόραν Βλάοβιτς (Βαλένθια) και ο Πάουλο Σόουζα (Ιντερ) έβαλαν την πράσινη φανέλα και υποσχέθηκαν επιτυχίες με τη νέα τους ομάδα. Πέρα από αυτούς τους δύο στην Παιανία ήρθαν και οι Ντανιέλ Σάριτς και Βαγγέλης Κουτσουρές. Πάντως αυτό που έκλεψε την παράσταση ήταν η ανανέωση του συμβολαίου του Νίκου Λυμπερόπουλου, που θα φοράει για τρία ακόμα χρόνια τη φανέλα με το «τριφύλλι».

ΑΕΚ: Λατινική Αμερική θα θυμίζει η Νέα Φιλαδέλφεια τη νέα χρονιά αφού η.. αγορά της «έκλεψε» την καρδιά του Γιάννη Παθιακάκη. Τρεις Αργεντίνοι (Νάβας, Ρουίς, Κάλβο) και ένας Βραζιλιάνος (Φερουζέμ) θα είναι στο ρόστερ της νέας ΑΕΚ κάνοντας όλους να ελπίζουν ότι η Ενωση φέτος θα πρωταγωνιστήσει στα ελληνικά γήπεδα. Πέρα όμως από τους ξένους, το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την επιστροφή του Βασίλη Τσάρτα από τη Σεβίλλη ύστερα από πολλά χρόνια ξενιτιάς. Τέλος, ο Βούλγαρος Ντόντσεφ και ο Χρήστος Κωστής που επανεμφανίζεται στην αγωνιστική δράση μετά από τρία χρόνια τραυματισμού αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά το «δικέφαλο» στο δύσκολο έργο του.

Η επιστροφή του Βασίλη Τσάρτα στην ΑΕΚ αναμένεται να λύσει το πρόβλημα του κουμανταδόρου της ομάδας
ΠΑΟΚ: Δυναμικά μπήκε στο μεταγραφικό παζάρι ο ΠΑΟΚ και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς φαίνεται αποφασισμένος να κάνει το «δικέφαλο του βορρά» μια ομάδα ισάξια του παρελθόντος. Η πιο ηχηρή μεταγραφή ήταν αυτή του Πατρίσιο Καμπς, που ήρθε με αρκετές περγαμηνές στα ελληνικά γήπεδα. Σημαντικές όμως ήταν και οι υπόλοιπες μετακινήσεις στην Τούμπα. Οι δύο Κύπριοι Οκκάς και Εγκωμίτης, που άνοιξαν το χορό των μεταγραφών για τον ΠΑΟΚ, αλλά και ο Σέρβος Σπάσιτς αποτελούν καλές λύσεις στα προβλήματα που εντοπίστηκαν, ενώ ο Κυριάκος Τοχούρογλου κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο αντικαταστάτης του Νίκου Μιχόπουλου που άφησε την Τούμπα. Από την Τούμπα όμως έφυγε και ο Κώστας Φραντζέσκος, που δεν ήταν πλέον στα πλάνα του Σερβοέλληνα τεχνικού.

ΑΡΗΣ: Χωρίς το μεγάλο όνομα θα αρχίσει τη νέα χρονιά ο Αρης. Ο Μπάμπης Τεννές, που θα κάθεται στον πάγκο της ομάδας, πιστεύει ότι δε χρειάζεται τρανταχτά ονόματα στο ρόστερ και έτσι αρκέστηκε στους Ιμπραήμ Μπα, Θωμά Κυπαρίσση, Δημήτρη Μάρκο και Σκέντζο. Οι φίλοι της ομάδας πάντως περίμεναν και κάποιο άλλο μεγάλο όνομα.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Δυνατά μπήκε στη μεταγραφική περίοδο και ο Ηρακλής, που κινήθηκε περισσότερο στο εξωτερικό. Ο Γιάννης Κυράστας, που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, έπεισε τον πρόεδρο του συλλόγου, Βαγγέλη Μυτιληναίο, ο οποίος έφερε τους Γκοΐγκοβιτς, Εντερσον, Χατζί, Μπελσουέ, Μιλόγεβιτς, Σμετ, Αλφάρο, Νιστρόι και Ράινκε. Πέρα από αυτούς, ο «Γηραιός» ενισχύθηκε σημαντικά με την παρουσία του Αντώνη Σαπουντζή και του Παναγιώτη Δρούγα, που θα αγωνίζονται πια στο Καυταντζόγλειο. Σημαντική για τον «Γηραιό» η παραμονή του Κωνσταντίνου και του Στολτίδη έστω και εάν του τελευταίου περνάει ακόμη από... σαράντα κύματα.

Στην «παρέα» των νεοφερμένων στον Ολυμπιακό προσθέστε και τον Γρηγόρη Γεωργάτο...
ΟΦΗ: Αντίθετα από τις υπόλοιπες ομάδες (κατά τη γνωστή του τακτική) ο ΟΦΗ αντί να φέρει παίκτες στη μεγαλόνησο, έδιωξε. Ο Αρης Βασιλείου, που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας μετά το «αντίο» του Εγκε Γκέραρντ, ύστερα από 15 χρόνια στον πάγκο του ΟΦΗ, αρκέστηκε στο περσινό «στήσιμο» και απλά έκλεισε κάποιες «τρύπες» που είχε εντοπίσει. Ετσι οι νεοαποκτηθέντες Μουνιόζ, Ηπειρώτης και Κατσαβός αποτελούν και τις μοναδικές μεταγραφές για φέτος.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μεγάλη κίνηση παρατηρήθηκε στη Νέα Σμύρνη καθώς πάνω από μια ντουζίνα παίκτες ήρθαν και περίπου ισάριθμοι έφυγαν. Ο Ζόραν Φιλίποβιτς αποφάσισε να ενισχυθεί ο σύλλογος με «νέο αίμα» και έτσι εκτός του Τζο Νάγκμπε, Ζίζι Ρόμπερτς και του Τάκη Γκώνια, απέκτησε τους: Κωνσταντινίδη, Γιοβάνοβιτς, Δερμιτζόγλου, Ζαρκανέλα, Κατσαρό, Ευθυμιάδη, Παπαβασιλείου, Νεοφυτίδη, Πακαλτσή, Μπάρμπατ και Πρεζέ που ανήκαν σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Πάντως στον Πανιώνιο πιστεύουν ότι αυτή η συνταγή θα αποδώσει στο νέο πρωτάθλημα ικανοποιητικά.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Ο Κώστας Φραντζέσκος και ο Δημήτρης Καπετανόπουλος ήταν τα τρανταχτά ονόματα της φετινής μεταγραφικής περιόδου για τη «Μαύρη Θύελλα», που θέλει να αποδείξει ότι δικαίως παρέμεινε στη «μεγάλη» κατηγορία. Πέρα από αυτούς τους δύο, η διοίκηση της Καλαμάτας έφερε πολλούς ακόμα παίκτες (Μπεντίς, Σεντεμέντες, Γαντζούδης, Καλογιαννίδης, Αναστασάκος, Καβάζης, Λιάος, Νάστος, Κράβαρης, Μελισσάς), ενώ προχώρησε και σε πολλές ανανεώσεις συμβολαίων παικτών της.

Από τα «ασπρόμαυρα» του ΠΑΟΚ, στα «ασπρόμαυρα» της Καλαμάτας ο Κώστας Φραντζέσκος
ΙΩΝΙΚΟΣ:Προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν να κάνουν το «μπαμ» οι Νικαιώτες με τους Αμοκάτσι και Ορούμα. Πέρα όμως από αυτή την εξέλιξη, ο Ιωνικός έκανε κάποιες μεταγραφές που θα τον ενισχύσουν σημαντικά στο δύσκολο έργο του στην Ευρώπη. Ο Χρήστος Μικές, ο Μιχάλης Βλάχος, ο Απόστολος Μάντζιος και ο Αγγελος Βιλανάκης είναι μερικά από τα ονόματα που ήρθαν στη Νίκαια ενώ την τελευταία στιγμή απέκτησαν και τον Στογιάνοφ από την Τσερνομόριε. Τέλος, ακόμα δεν έχουν πιστέψει τη φυγή του Ζίζι Ρόμπερτς, που ήταν από τα αγαπημένα παιδιά της ομάδας.

ΞΑΝΘΗ: Δύο Ελληνες ήταν αυτοί που ξεχώρισαν και που αναμένεται να πάρουν πάνω τους το βαρύ φορτίο της Α΄ Εθνικής. Οι Σφακιανάκης και Πουρσαϊτίδης άφησαν τον Πειραιά και ανέβηκαν στην Ξάνθη με σκοπό να τη βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της, ειδικά τώρα που έχασαν σημαντικά «στηρίγματα» από το περσινό σύνολο, όπως τους Μπα, Κυπαρίσση, Πατσαντζόγλου και Μπλέτσα. Εκτός από τους δύο Ελληνες, στην ακριτική ομάδα ήρθαν οι Μακρής και Πέτρου από το Αιγάλεω, ενώ αποκτήθηκαν και οι Μπέργερ, Σοάρες, Ντάνιελτον, Χαντούρας, Μάντσεν, Γκέλερτ και Καλύκας.

ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑΣ: Αξιόλογες μεταγραφές πραγματοποίησε φέτος ο σύλλογος της Καισαριανής προκειμένου να κάνει τους στόχους του πραγματικότητα τη νέα περίοδο. Γνωστά ονόματα του ελληνικού στερεώματος θα αγωνίζονται φέτος στα... νταμάρια. Ο Γιάννης Καλιτζάκης, ο Πέτρος Μαρινάκης, ο Αλέξης Αλεξούδης αποτελούν πόλο έλξης για τους φίλους του Αστέρα που θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τους Σιροβάλντ, Μπάσακ, Θωμαΐδη, Μπερνεάνου, Καριοφύλλη, Καστανιώτη, Βούλγαρη και Παπαδόπουλο να αγωνίζονται με την αγαπημένη τους ομάδα.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Σημαντικά ενισχύθηκε η ομάδα του Πύργου. Ο Κώστας Χανιωτάκης συγκέντρωσε όλα τα φλας της δημοσιότητας με την επιστροφή του από τη Βίτεσε, αλλά δεν παρέμειναν στην αφάνεια οι μετακινήσεις του Πις από την Καβάλα, του Πέτσελι, του Δέδε, του Μητσιόπουλου, του Γιαννακίδη, του Μπαμπατούνε, του Παπαδόπουλου από τη Νάουσα και του Μήτκου από την Ελευσίνα. Πέρα από αυτά, ο Πανηλειακός ανανέωσε το συμβόλαιο του Κοψαχείλη.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ:Χωρίς «μεγάλα» ονόματα θα αγωνίζεται τη νέα χρονιά η Παναχαϊκή. Η διοίκηση προχώρησε σε μεταγραφές παικτών που καλύπτουν τα κενά της ομάδας και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Ετσι στην Πάτρα θα αγωνίζονται τη νέα περίοδο οι Γκουζιώτης, Νικολαΐδης, Κεφαλάς, Φώτης Παπαδόπουλος, Σέμπουε και Μέγιακ από τη Χαρελμπέκε. Εκτός αυτών θα εξακολουθήσουν να φορούν την ερυθρόμαυρη φανέλα οι Κοπερτίνο, Λιγνός, Γιοβάνοβιτς και Μπαλτιμάς αφού ανανεώθηκαν τα συμβόλαιά τους.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τα πανηγύρια για την επάνοδο στην Α΄ Εθνική τελείωσαν μόλις άρχισαν για τους «λόρδους», που αμέσως κοίταξαν πώς θα είναι πιο δυνατοί σε ένα τόσο σημαντικό πρωτάθλημα. Ετσι γνωστά ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου μετακινήθηκαν στο Βύρωνα και ελπίζουν πως θα υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν θέσει. Ο Πρέντραγκ Μίτιτς και ο Γιόζεφ Βάντσικ είναι μερικά από αυτά, ενώ «λόρδοι» θα είναι και οι Κορομπόκης από την Καλλιθέα, Λίλιγκερ, Ζαβαντίας, Μπαρτζώκας και Λυμπερόπουλος. Την τελευταία στιγμή «έκλεισαν» και οι Καρντόλο, Σίμονς, Σελίνιο.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στην ελληνική αγορά κινήθηκαν τελικά οι μεταγραφές που έκανε ο ΠΑΣ καθώς οι ξένοι που τους προτάθηκαν, απορρίφθηκαν από τον προπονητή της ομάδας, Γιώργο Παράσχο. Ο μόνος ξένος που αποκτήθηκε και έχει ήδη αποδείξει ότι θα προσφέρει πολλά στην ομάδα των Ιωαννίνων είναι ο Λεβάνι Κεμπάτζε, που πέρσι αγωνιζόταν με τα χρώματα του «Γηραιού». Πάντως οι υπόλοιπες μεταγραφές (Οφρυδόπουλος, Τάτσης, Σέμος, Σαπάνης, Τζαννετής, Μπλέτσας και Τσαλίκης) αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.


Πέτρος Αναστασιάδης