Ανευρα επετειακά αφιερώματα
Τετάρτη 10 Γενάρη 2007

Πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο, για τα 30 χρόνια από το θάνατο της Μ. Κάλλας, τα 50 από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη, τα 150 από το θάνατο του Δ. Σολωμού και τα 100 από τη γέννηση του Ν. Εγγονόπουλου ετοιμάζει το ΥΠΠΟ, το οποίο ονόμασε το 2007 «Ετος Μαρίας Κάλλας».

Το πρόγραμμα παρουσίασε χτες ο υπουργός, Γ. Βουλγαράκης, προαναγγέλλοντας ότι ετοιμάζει Συμβούλιο Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, αρμόδιο και για τα επετειακά αφιερώματα. Τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό του 2007 ως «Ετους Κάλλας» ήταν, κατά τον υπουργό, η αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική προσφορά της, η παγκόσμια εμβέλειά της, ότι ήταν... γυναίκα, δεν έχει τιμηθεί δεόντως και ότι τη διεκδικούν οι Ιταλοί ως «δική» τους.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν αποκλειστικά φορείς εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟ. Σχετικά ο υπουργός είπε ότι το ΥΠΠΟ δεν υπάρχει μόνο για να διαχειρίζεται τα οικονομικά του πολιτισμού, αλλά και για να «παράγει» πολιτιστική πολιτική. Βέβαια, επειδή τα επετειακά αφιερώματα είναι μόνο ένα μέρος της πολιτιστικής πολιτικής, το ΥΠΠΟ έπρεπε να απευθυνθεί και στους πνευματικούς φορείς του τόπου.

Το περιεχόμενο του προγράμματος «εμπνέεται» από την αστική κοσμοπολίτικη αντίληψη για τον πολιτισμό. Αφορά μόνο την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και «ολίγον» την Κρήτη και περιορίζεται σε συμπόσια, ημερίδες, συναυλίες, εκθέσεις και ελάχιστα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μεταξύ άλλων, το Γενάρη ξεκινά πρόγραμμα 70 ρεσιτάλ 160 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (Μέγαρο Μουσικής, Athenaeum, Γαλλικό Ινστιτούτο και «Γκαίτε») στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Κάλλας. Το πρόγραμμα για τον Καζαντζάκη ξεκινά με «επικαιροποίηση» της κινητής έκθεσης «Καζαντζάκης 2004» που θα παρουσιαστεί εντός και εκτός συνόρων. Για τον Σολωμό (για εκείνον θα γίνουν τα λιγότερα...), το πρόγραμμα ξεκινά το Μάρτη με συναυλία του Γ. Μαρκόπουλου με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», ενώ για τον Εγγονόπουλο ξεχωρίζει η διοργάνωση αναδρομικής έκθεσης με 250 έργα του στο Μουσείο Μπενάκη (Νοέμβρης).