ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συνεχίζεται η διαμάχη για την ενέργεια

ΚΚΡΟ: «Η ηγεσία της Ρωσίας προσχώρησε στην προσπάθεια ανατροπής της Λευκορωσίας»

Τετάρτη 10 Γενάρη 2007

Σταματημένη στην Τσεχία η ροή πετρελαίου από τη Ρωσία και Λευκορωσία
Την ώρα που η λευκορωσική αντιπροσωπεία στη Μόσχα δήλωνε έτοιμη να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο διευθέτησης της ενεργειακής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Κρεμλίνο έδινε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση «να επεξεργαστεί ένα σύνολο μέτρων, που θα υπερασπίζεται την εθνική οικονομία». Οπως μάλιστα σημείωσε, «αυτό το σύνολο μέτρων θα πρέπει να αφορά όλους τους τομείς των σχέσεων με τους συνεταίρους μας και στη συγκεκριμένη περίπτωση τους Λευκορώσους συνεταίρους».

Ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε τη συνέχιση των συνομιλιών με τη Λευκορωσία μέχρι να βρεθεί λύση και ενδιαφέρθηκε «να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των ρωσικών εταιρειών, που ασφαλώς έχουν απώλειες». Ο Πούτιν ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της εξόρυξης πετρελαίου, όπως και της λήψης «αντισταθμιστικών μέτρων» για τις πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, ώστε να «εκμηδενιστούν», όπως είπε, «οι απώλειές τους».

Ο Βλ. Πούτιν δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην ηγεσία της Λευκορωσίας, λέγοντας πως δεν εκτιμά το γεγονός πως η Ρωσία συμφώνησε να της πουλά το φυσικό αέριο στη χαμηλότερη τιμή, σε σχέση με τις άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη διακόπηκε πλήρως η ροή του ρωσικού πετρελαίου σε Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν επίσης και διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ, η οποία βλέπει να έχει απώλειες στην παροχή πετρελαίου. Πάντως διαβεβαιώνουν ότι ακόμα «η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική».

Το ΚΚΡΟ για τη διαμάχη

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες το απόγευμα το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Στην ανακοίνωση το ΚΚΡΟ αναφέρεται αρχικά στην ασύμφορη συμφωνία, που όπως αναφέρει «επιβλήθηκε» στη Λευκορωσία για το ρωσικό αέριο και σημειώνει: «Αυτή η συμφωνία έχει στόχο να κάμψει την ανταγωνιστικότητα της Λευκορωσίας στις εξωτερικές αγορές, ώστε να την υποχρεώσει να πουλήσει στην "Γκαζπρόμ" τους αγωγούς της σε χαμηλή τιμή κι έτσι να αρχίσει η αρπαγή από τους Ρώσους ολιγάρχες των λευκορωσικών επιχειρήσεων και της υποδομής, όπως εδώ και καιρό επιδιώκουν. Η παραχώρηση της λαϊκής οικονομίας της Λευκορωσίας στις διαθέσεις καταλήστευσης από τους Ρώσους βαθύπλουτους μετατράπηκε σε υποχρεωτική συνθήκη για τη δημιουργία του ενωσιακού ρωσο-λευκορωσικού κράτους».

Στη συνέχεια η Ανακοίνωση αναφέρεται στις εξελίξεις γύρω από τη νέα κρίση για το πετρέλαιο: «Το Κρεμλίνο σήμερα δεν μπορεί να περηφανεύεται για κανένα ζήτημα στις εξωτερικές υποθέσεις, αφού τη Ρωσία εξακολουθούν να την πιέζουν έξω από τα σύνορα των χωρών της ΚΑΚ, ενώ η μηχανή του ΝΑΤΟ προσεγγίζει τα ρωσικά σύνορα... Επιβάλλουν στη χώρα μας όρους για την παραπέρα συνεργασία με την ΕΕ και την υποχρεώνουν σε μεγάλες υποχωρήσεις για την ένταξη στον ΠΟΕ. Σ' αυτές τις συνθήκες η "νίκη" κατά της Λευκορωσίας προκαλεί μόνο το αίσθημα της δίκαιης αγανάκτησης... Η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προσχώρησε στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εδώ και καιρό με σταθερότητα κινούνται στην κατεύθυνση της ανατροπής της σημερινής εξουσίας στη Λευκορωσία, για να βάλουν τέλος στην ανεξάρτητη πολιτική που επέλεξε η Λευκορωσία και με στόχο να την πάρουν στα χέρια τους και να κλείσουν την "υγειονομική ζώνη", που φτιάχνουν στην περιφέρεια των συνόρων της Ρωσίας» καταλήγει. Και προσθέτει: «Το ΚΚΡΟ καταδικάζει αποφασιστικά αυτή την πολιτική. Είμαστε σίγουροι, που μαζί μας είναι η πλειοψηφία των πολιτών της Ρωσίας. Το ΚΚΡΟ δηλώνει την πλήρη του αλληλεγγύη με το αδελφό λαό της Λευκορωσίας».


Ι. Π.