ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαμεσολαβήσεις επιζητούν, στα ταξίδια τους, οι Μπάρακ και Αραφάτ

Συζητήσεις στην Αίγυπτο είχε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετέβη στη Νότια Αφρική

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000

Associated Press

Από τη συνάντηση των Ε. Μπάρακ και Χ. Μουμπάρακ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Πολύωρες συνομιλίες είχε, χθες, στην Αλεξάνδρεια με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος αναζητά, πιεστικά, τη στήριξη και των αραβικών χωρών για την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας». Οι κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση του Μπάρακ έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην πολιτική σκηνή της χώρας του, με τελευταία πράξη την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και την προκαταρκτική έγκριση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Να ηγηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ μίας προσπάθειας όλων των αραβικών χωρών, προκειμένου να πειστούν οι Παλαιστίνιοι να υποχωρήσουν μερικώς από τα αιτήματά τους για την Ιερουσαλήμ, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη οριστικής συμφωνίας, ζήτησε από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Παρά τη πολύωρη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες δε φαίνεται να κατέληξαν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

«Η αιγυπτιακή ηγεσία έχει όλη την καλή διάθεση να λάβει υπόψη της την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες», τόνισε ο Μπάρακ, μετά τη λήξη της συνάντησης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το αίτημα των Παλαιστινίων για παραχώρηση ανεξαρτησίας στο ανατολικό τμήμα της Ιερής Πόλης είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό.

Απρόθυμη, όμως, να αλλάξει τη στάση που τήρησε, μέχρι σήμερα, και δεν είναι άλλη από την υποστήριξη των παλαιστινιακών αιτημάτων για την Ιερή Πόλη, εμφανίζεται η αιγυπτιακή ηγεσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα τόνισε ότι για να ευοδωθεί η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει «να είναι δίκαιη και ισορροπημένη», συμπληρώνοντας ότι δεν έγκειται στις δικαιοδοσίες της κυβέρνησής του να ασκήσουν την οποιαδήποτε πίεση σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η επιμονή της Αιγύπτου στην παραχώρηση της πλήρους κυριαρχίας της ανατολικής Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους, θέση που έχουν ασπαστεί όλες οι αραβικές χώρες, φέρεται να έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Εντουάρντ Γουόλκερ, βρίσκεται, ήδη, σε περιοδεία σε όλες τις αραβικές χώρες, προκειμένου να πείσει τις ηγεσίες τους να επηρεάσουν την Παλαιστινιακή Αρχή για να αποδεχτεί την παραχώρηση «μερικών αστικών εξουσιών σε ορισμένες συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ», πρόταση που κυριάρχησε και στις συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ.

Στη Νότια Αφρική ο Γιάσερ Αραφάτ

Συνάντηση με τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι είχε, χθες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος αναμενόταν να συναντηθεί, αργότερα, και με τον πρώην Πρόεδρο και Πρόεδρο του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών, Νέλσον Μαντέλα. Ο Αραφάτ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μέχρι την 13η Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι μόνο δύο είναι τα μείζονα ζητήματα που αναμένουν επίλυση: Το μέλλον της ανατολικής Ιερουσαλήμ και η επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων. Για τον υπερσκελισμό του αδιεξόδου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι θα ζητήσει τη διαμεσολάβηση του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος, επανειλημμένως, έχει βοηθήσει στην πορεία των συνομιλιών, τασσόμενος σταθερά υπέρ των αιτημάτων της Παλαιστινιακής Αρχής.