«Οδοιπορικό» με την Κλυταιμνήστρα
Πέμπτη 11 Γενάρη 2007

Με σκηνικό ένα παλιό μπαούλο σκεπασμένο με σκούρο κόκκινο ύφασμα, ξετυλίγεται στη σκηνή το οδοιπορικό της πιο αμφιλεγόμενης ηρωίδας του αρχαίου δράματος, της Κλυταιμνήστρας. Το «Οδοιπορικό με την Κλυταιμνήστρα» ανεβαίνει στις 16/1 στο θέατρο «Τόπος Αλλού» και θα παίζεται κάθε Τρίτη και Τετάρτη. Η παράσταση εντάσσεται στον κύκλο «Τόσο μακρινά, δίπλα μας».

Η επιλογή και σύνθεση κειμένων αφηγούνται την ιστορία της Κλυταιμνήστρας, όπως έρχεται από τις τραγωδίες για το γένος των Ατρειδών. Αδελφή της ωραίας Ελένης, γυναίκα του Αγαμέμνονα, αρχιστρατήγου στον Τρωικό πόλεμο, μάνα του Ορέστη, της Ιφιγένειας, της Ηλέκτρας και της Χρυσοθέμιδος, η Κλυταιμνήστρα είναι ίσως η πιο εμβληματική μορφή του αρχαίου δράματος. Ο μύθος της διατρέχει τους αιώνες και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, με πλήθος πεζών, θεατρικών και ποιητικών έργων. Από τη ματιά του σύγχρονου ανθρώπου επιλέχθηκαν το λυρικό της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα» και τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου «Ορέστης» και «Χρυσόθεμις».

Η μουσική είναι αναπόσπαστο μέρος της παράστασης, γιατί στηρίζει τα κείμενα και δίνει και την αίσθηση της υπέρβασης που απαιτεί η αρχαία τραγωδία και η ποίηση. Στο σκηνικό χώρο, εκτός από το μπαούλο, προβάλλονται πίνακες του Παναγιώτη Τέτση από τη συλλογή «Θάλαττα». Επιλογή-σύνθεση κειμένων Κίττυ Αρσένη, μουσική Κώστας Χαριτάτος, κοστούμια Παρθένης. Παίζουν: Ολγα Τουρνάκη, Κίττυ Αρσένη, Γιώργος Κροντήρης.