Μη μασάς, διαδήλωνε!
Πέμπτη 11 Γενάρη 2007

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Και να μην υπήρχε το θέμα με τις απαλλαγές των διαφόρων από το στρατό έπρεπε να το εφεύρουν.

Και να μην υπήρχε επεισόδιο στα Ιμια, έπρεπε να το προκαλέσουν.

Είναι μεγάλο αγγούρι η συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος Παιδείας, ώστε να αφήσουν τις διαδηλώσεις να δώσουν τον τόνο. Εφτασαν σε τέτοιο σημείο πρόκλησης, ώστε από μια ολοήμερη κινητοποίηση χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων σε 40 πόλεις όλης της χώρας, να δείξουν για μερικά δευτερόλεπτα κάποια δήθεν επεισόδια, αυτά ακριβώς που χρειάζονται για να συντηρούν το μύθο του χρήσιμου στο ΠΑΣΟΚ «κινήματος», αυτά ακριβώς που χρειάζονται για να ενισχύουν τον αφορισμό «όπου διαδήλωση και κακό». Ειδικά οι βραδινές κινητοποιήσεις, για τα κανάλια δεν έγιναν ποτέ!

Εχουν προϊστορία: Με καυτή ακόμα τότε την πικρή εμπειρία από την επικράτηση της αντεπανάστασης και τη συνακόλουθη στα δικά μας προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ, πέρασαν από τη Βουλή στα μουλωχτά με 292 ψήφους το Μάαστριχτ, αργότερα έκαναν γαργάρα και το βασικό περιεχόμενο της Λισαβόνας, αυτό που διέτασσε την άμεση προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς.

Για να «ρυθμίσουν» την «άναρχη», όπως έλεγαν, κατάσταση στην αγορά εργασίας, πέρασαν ένα ολόκληρο πακέτο αντεργατικών ρυθμίσεων, έτσι που κάθε αναφορά στο 8ωρο σήμερα να ακούγεται σαν ανέκδοτο. Τώρα, για να «ρυθμίσουν» λένε και την «αναρχία» στο χώρο της εκπαίδευσης, σπεύδουν να ανατρέψουν ό,τι απόμεινε όρθιο. Είναι η αγωνία του καπιταλιστή για το ρυθμό αύξησης του ποσοστού κέρδους, αύξηση που δεν επιταχύνεται η ρημάδα τόσο και έτσι που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες - απαιτήσεις του ανταγωνισμού. Αυτή η αγωνία είναι που επιβάλλει και την ανατροπή του άρθρου 16 και το νόμο - πλαίσιο που ακολουθεί άμεσα. Και θα 'ρθεις εσύ, διαδηλωτή, να δείξεις τον ένοχο, να προβάλεις το δικό σου θέλω; Δεν υπάρχεις!

Το ΠΑΣΟΚ δε συμφωνεί μ' όλα αυτά, γιατί ο πρόεδρός του κάνει κάποιος λάθος, αλλά γιατί αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του. Ο,τι ψηφίζεται από λαϊκές μάζες δεν το μετατρέπει και σε λαϊκό κόμμα, όπως εξάλλου δεν είναι και η ΝΔ που επίσης ψηφίζεται από λαϊκές μάζες. Το ΠΑΣΟΚ, όπως σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε σοσιαλδημοκρατική εκδοχή, έχει αποστολή - ρόλο. Κι αν δεν τον παίξει τώρα, στα δύσκολα, πότε θα το κάνει; Οταν σηκώσει για τα καλά κεφάλι το εργατικό κίνημα; Κατανοητό το κλάμα του Αλαβάνου και της «Ελευθεροτυπίας», αλλά δε θα πάρουμε. Βρωμάει πολύ αυτό το ψάρι.

Ενα «εύγε» σ' όλο το μηχανισμό του ραδιοτηλεοπτικού «902», που με πενιχρά μέσα διατήρησε όλη τη μέρα ζωντανή τη μετάδοση κατευθείαν από το χώρο της διαδήλωσης. Ενας ακόμα λόγος για να υπερκαλυφτούν τα πλάνα της Εξόρμησης που είναι σε εξέλιξη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ