Στο προσκήνιο οι τουρκικές διεκδικήσεις

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,  Ισ. Τζεμ, κάνει μια επίθεση σε όλα τα μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τον αέρα της Μαδρίτης και του Ελσίνκι. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με φιλικές συστάσεις για να μη χαλάσει το κλίμα

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000

Associated Press

Μετά την επίθεση φιλίας... ήρθε η ώρα των φιλικών συστάσεων για να μη χαλάσει το κλίμα!
Επίθεση σε όλα τα μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με επαναφορά στο προσκήνιο των πάγιων τουρκικών διεκδικήσεων, επιχειρεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισ. Τζεμ, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», σε απάντηση προηγούμενου άρθρου του Ελληνα ομολόγου του Γ. Παπανδρέου. Με όσα γράφει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της αλλά τις κλιμακώνει και χρησιμοποιεί για να τις στηρίξει, τόσο τη συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλη του 1997, όσο και την απόφαση του Ελσίνκι το Δεκέμβρη του 1999.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αμήχανη απέναντι σε αυτή την πρόκληση. Τόσο ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, χτες, όσο και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτης, προχτές μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο του άρθρου του Ισ. Τζεμ, στις σχετικές δηλώσεις τους αποφεύγουν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού για το Αιγαίο και περιορίζονται μόνο σε αναφορές σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Συγκεκριμένα ο Ισ. Τζεμ στο άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα επαναλαμβάνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για «τη συνεχιζόμενη καταπίεση του τουρκικού λαού στη Θράκη » και καλεί την Ελλάδα «να κάνει ουσιαστικά βήματα και να προωθήσει κανόνες που να συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές παραμέτρους και αξίες». Ενώ αναλαμβάνει την υπεράσπιση και άλλων «μειονοτήτων» στην Ελλάδα, όπως «αλβανική», «μακεδονική» και «βλάχικη».

Ειδικά για το καθεστώς του Αιγαίου, υποστηρίζει ότι η συμφωνία της Μαδρίτης σημαίνει πως «και οι δύο χώρες έχουμε παραιτηθεί από τα ζητήματα του Αιγαίου» καθώς και ότι απαιτεί από την Ελλάδα «τη σταθερή αποχή της από μονομερείς ενέργειες». Επίσης ερμηνεύοντας την απόφαση του Ελσίνκι θέτει θέμα γενικής ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο. «Η Τουρκία, σημειώνει, πληροφόρησε επισήμως την Ελλάδα για τη διαθεσιμότητά της να εξετάσει τα ζητήματα του Αιγαίου» και «τώρα αναμένουμε να θεωρήσει η Αθήνα ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο».

Αναφορικά με το Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός επαναλαμβάνει τη θέση περί συνομοσπονδίας και τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Τουρκία το 1974 «απέτρεψε την εθνοκάθαρση» με την «απελευθέρωση» των Τουρκοκυπρίων που τους ανεβάζει στις 200.000, συνυπολογίζοντας προφανώς και τους Τούρκους έποικους.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σε χτεσινή του δήλωση σχολιάζοντας το άρθρο του Ισ. Τζεμ, επιχειρεί μια προσεκτική κριτική και περιορίζεται σε προτροπές προς την Τουρκία. «Η Τουρκία, αναφέρει ο Δ. Ρέππας, πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα πως δεν είναι μόνη της σ' αυτόν τον κόσμο. Καιρός είναι να εναρμονιστεί με τη διεθνή έννομη τάξη και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες που οριοθετούν σύνορα και καθορίζουν σχέσεις και συμπεριφορές. Το πασιφανές δημοκρατικό έλλειμμα στο εσωτερικό της δε θα το καλύψει με λόγια χωρίς περιεχόμενο, αλλά με γενναίες αποφάσεις και τομές που αδυνατεί, ως φαίνεται, να κάνει μέχρι τώρα».

Αποφεύγοντας ο υπουργός Τύπου να αγγίξει τις αναφορές του Ισ. Τζεμ στο Αιγαίο, σχολιάζει τους ισχυρισμούς του για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και το Κυπριακό. «Ο ιστορικός απολογισμός για τη μειονοτική πολιτική που ακολούθησαν οι δύο χώρες, λέει ο Δ. Ρέππας, είναι συντριπτικός και θλιβερός για την Τουρκία που την εκθέτει και την καθιστά κατ' επανάληψη στόχο διεθνούς κριτικής. Η δε στάση της στο Κυπριακό δεν είναι απλώς αντίθετη με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και αναντίστοιχη με τη δυναμική που αναπτύσσεται διεθνώς για την επίλυση του προβλήματος. Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τον Αττίλα. Είναι υπεύθυνη για το τελευταίο τείχος ντροπής στην Ευρώπη».