«Παπαγάλοι» με κάμερες
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007

Του Στάθη(από την«Ελευθεροτυπία»)
Είναι να απορείς, όχι με τη μαυρίλα τους - αυτή πια είναι τόσο δεδομένη - αλλά με το θράσος τους. Σιχαθήκαμε να τους βλέπουμε, άλλοτε να γίνονται «σοφολογιότατοι» και να μιλούν λες και απευθύνονται σε χαχόλους κι άλλοτε να κάνουν τη βλακεία φλάμπουρο, να τη διακινούν υπό μορφήν «εύληπτης αναλύσεως», να γίνονται σημαιοφόροι του λόχου με τα «παπαγαλάκια» της εξουσίας και να ξεχύνονται - σπουδαίοι και στιβαροί - για να αποχαυνώσουν το «πόπολο».

Στα «παπαγαλάκια», θα 'ρθούμε σε λίγο. Αλλά ας ξεκινήσουμε από τ' «αφεντικά» τους.

*

Από τη μια η ΝΔ. Εχουν μοιράσει τους ρόλους: Η Ντόρα θέλει κάμερες, και τις θέλει «εδώ και τώρα», τις θέλει παντού. Ο Σουφλιάς, πάλι, θέλει και... δε θέλει. Οσο για τον Παναγιωτόπουλο, αυτός είναι της «λαϊκής Δεξιάς» και δεν τις πολυθέλει... «Ω, μοντιέ»! Μπας και έχουμε «τριχοτόμηση» της κυβερνήσεως - ή μπας και έχουμε μια και ενιαία φάλαγγα στη διάταξη των «τριών», καθότι, απ' όσο γνωρίζουμε, όλοι μαζί είναι (όλοι τους) που ετοιμάζουν μέχρι και νόμο, εφόσον δεν τους κάνει τη χάρη το Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν επιτρέψει τη χρήση των καμερών, για να επιβάλουν - διά της «ανεξάρτητης» νομοθετικής τους εξουσίας - το χαφιεδισμό και την ηλεκτρονική παρακολούθηση, επί παντός του επιστητού. Ολοι μαζί τον ετοιμάζουν το νόμο...

*

Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ. Ο Πάγκαλος έχει πάρει τις ρούγες για να διαφημίζει πόσο καλό είναι να έχεις και από μια χαφιεδοκάμερα πάνω από το κεφάλι σου να σε παρακολουθεί. Ο Παπαδόπουλος τις θέλει τις κάμερες, αλλά... με μέτρο. Οσο για τον Ευθυμίου, θέλει - λέει - την προστασία των ατομικών ελευθεριών. Αλλά όλοι μαζί ήταν που τις αγόρασαν τις κάμερες. Αυτοί τις αγόρασαν και μας τις φόρεσαν καπέλο, μαζί με τη ΝΔ, στην Ολυμπιάδα. Γιατί τις αγόρασαν; Επειδή ήθελαν τη διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών ή για να μας τις περάσουν κολάρο, όπως ομολογεί ειλικρινέστατα ο Πάγκαλος;..

***

Και τώρα πάμε στους «παπαγάλους».

Πρόκειται για απίθανο είδος. Από τη μια τους παρακολουθείς και λες τους καημένους, τέτοια η ένδεια της υπόθεσης που τους έβαλαν να προπαγανδίζουν, τέτοια η ένδεια και των επιχειρημάτων τους. Απ' την άλλη, όμως, είναι φορές που μένεις άφωνος. Για να υπερασπιστούν τον «Μπιγκ Μπράδερ», βάζουν την υπογραφή τους κάτω από κείμενα στον Τύπο, στα οποία, με την πειστικότητα που υποδύονται το ρόλο του ηλίθιου (ώστε να αποβλακώσουν τους αναγνώστες τους), σε κάνουν να αναρωτιέσαι: Μήπως, τελικά, δεν τον υποδύονται;..

*

Ενας τέτοιος απίθανος δε βρήκε τι άλλο να πει για να στηρίξει την «καμερο-κρατία» και τι επέλεξε να ισχυριστεί; Οτι δε γίνεται να εναντιωθούμε στις χαφιεδοκάμερες, αφού, έτσι κι αλλιώς (μπα;), από τη στιγμή (ακούστε!) που βγαίνουμε από το σπίτι μας, τότε αυτόματα παραχωρούμε και το δικαίωμα της ιδιωτικότητάς μας (μπίνγκο!)...

Επομένως, συμπλήρωνε, όποιος δε θέλει να τον παρακολουθούν, να κάτσει σπίτι του! Αυτό δεν είναι συλλογισμός (δεν υπάρχει καμιά κάμερα να τον καταγράψει;!), είναι η Αίτνα και ο Βεζούβιος της ευφυΐας, μαζί, στο ίδιο κεφάλι!

*

Οταν, δηλαδή, αυτός βγαίνει από το σπίτι του και έρχεται ο άλλος να του βάλει μια φωτογραφική μηχανή μέσα στη μούρη, τι του λέει; «Καλώς τόνα κι ας άργησες»;..

Αν περπατάει με τη γυναίκα του και τα παιδιά του στο δρόμο, όταν χαζεύει τις βιτρίνες, όταν κάθεται στο παγκάκι και του 'ρθει ο τύπος από δίπλα με την κάμερα να τον σημαδεύει, τι κάνει; Του λέει «τράβα με φίλε, τράβα με»;

Δηλαδή, όποιος κινείται στο δημόσιο δρόμο, στο πάρκο, στην πλατεία, στην παραλία, απαλλοτριώνει και το δικαίωμά του στην αυτοδιαχείριση του εαυτού του, δίνει - τάχα μου - την άδεια σε τρίτους από το να τον κατασκοπεύουν μέχρι να τον καταγράφουν για να τον κάνουν νούμερο;..

*

Ο ίδιος αυτός τύπος - για να μας εξηγήσει ότι οι κάμερες είναι όχι μόνο «αναγκαίες», αλλά και «μοιραίο» να λειτουργούν - τι έφερε σαν παράδειγμα, νομίζετε: Οτι αν κάποιος θέλει να προστατευτεί, είναι αδύνατον, γιατί ακόμα κι αν βγαίνοντας από το σπίτι του δεν πέσει πάνω στην κάμερα, τότε θα πέσει πάνω στην κουτσομπόλα της γειτονιάς! «Να υποχρεώσουμε τις κουτσομπόλες να κυκλοφορούν με δεμένα μάτια», αναρωτήθηκε με χάρη αυτός ο Τιτάνας της σκέψης...

*

Αυτά γράφουν οι άνθρωποι! Με κάτι τέτοια θέλουν να φλομώσουν τον κόσμο, για να υποκύψει στη χαφιεδοκρατία. Δίνοντας στην «Κατίνα» της γειτονιάς «γαλόνια» πράκτορα του FBI (!) και ερμηνεύοντας το φακέλωμα από τη CIA και την ΚΥΠ σαν... «σεμνό και ταπεινό» κουτσομπολιό!

Αλλά το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Οτι με τις «Κατίνες» και με τις κουτσομπόλες της γειτονιάς μπορεί ενδεχομένως να βγάλεις άκρη. Με κάτι τέτοιους, όμως, στρατωνισμένους στο προαύλιο της αμερικάνικης πρεσβείας, είναι χαμένος κόπος.


Γράφει
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ