Οι «ειρηνευτικές διαδικασίες»...
Σάββατο 5 Αυγούστου 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρκετές και σημαντικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τον τελευταίο καιρό και οι γνώμες που ακούγονται ή γράφονται γι' αυτές έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Μια τέτοια ενδιαφέρουσα γνώμη είναι αυτή του γνωστού Αμερικανού καθηγητή του Μ.Ι.Τ., Νόαμ Τσόμσκι, όπως την εκφράζει σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Καθημερινή». Αναδημοσιεύουμε τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία: «...Πρέπει κατ' αρχήν να έχουμε στο μυαλό μας τι σημαίνει "ειρηνευτική διαδικασία": εξ ορισμού, η οποιαδήποτε "ειρηνευτική διαδικασία" είναι οι εκάστοτε επιδιώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατανοώντας αυτή την απλούστατη αρχή, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι "ειρηνευτική διαδικασία" μπορούν να ονομαστούν ακόμη και οι δεδηλωμένες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να υπονομεύσει την ειρήνη.

Ενα μικρό παράδειγμα αποτελεί το ταξίδι του Τζορτζ Σουλτς στη Λατινική Αμερική το 1988, το οποίο χαρακτηρίστηκε "ειρηνευτική αποστολή". Επειτα από έντονες προσπάθειες, οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής είχαν καταλήξει να υπογράψουν το "Σύμφωνο Εσκιπούλας", το οποίο, όμως, προέβλεπε τον τερματισμό της αμερικανικής χρηματοδότησης προς τους Κόντρας.

Η "ειρηνευτική αποστολή" του Σουλτς ήταν μια (επιτυχημένη) προσπάθεια να εμποδίσει την ειρήνη υποστηρίζοντας την "παράνομη χρήση βίας", για την οποία οι ΗΠΑ είχαν πρόσφατα καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο...».