ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΧΡΑΝΤ ΝΤΙΝΚ
Δάκρυα, αληθινά και κροκοδείλια
Τετάρτη 24 Γενάρη 2007

Associated Press

Σε μεγάλη διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες για την κηδεία του αρμενικής καταγωγής Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος ήταν «κόκκινο πανί» για εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία λόγω του συνεπούς αγώνα του να αναδείξει θέματα όπως η αρμενική γενοκτονία του 1915, η αντιμετώπιση των μειονοτήτων, κ.ά.

Η τελετή επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί και ως άσκηση διπλωματικής προσέγγισης Τουρκίας-Αρμενίας - στην κηδεία παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, και ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπντουλκαντίρ Ακσού, αλλά και ο Αρμένιος Πατριάρχης Μεσρόμπ ΙΙ -, αλλά και επίδειξης, από μέρους μιας μερίδας της άρχουσας τάξης που θέλει να προβάλει πιο «διαλλακτικό» και «ευρωπαϊκό» πρόσωπο, μιας θλίψης αντάξιας αφρικανικού κροκοδείλου.

Ο Χραντ («ζωντανή φλόγα» στα αρμένικα) Ντινκ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Agos», δε χαριζόταν πάντως ούτε στις δουλικές προς την ΕΕ προσεγγίσεις: Είχε χαρακτηρίσει τη γαλλική απόφαση ποινικοποίησης της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας «ηλιθιότητα».

Φυσικά οι θέσεις αριστερών κομμάτων, που κάνουν λόγο για ένα φόνο με διάφανες σκοπιμότητες - στην αγαστή συνεργασία ιμπεριαλισμού-υπερεθνικισμού αναφέρθηκε το ΚΚ Τουρκίας - ουδόλως επηρέασαν όσους είδαν την κηδεία του Ντινκ ως ευκαιρία για φωτογράφιση μπροστά σ' ένα πλήθος που φώναζε «είμαστε όλοι Αρμένιοι». Η εικόνα της ομόθυμης καταδίκης της δολοφονίας άλλωστε δεν είναι απόλυτα σωστή: Η αστυνομία είχε αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες άνδρες για να αποφευχθούν επεισόδια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η έρευνα των αστυνομικών αρχών για τη δολοφονία επικεντρώνεται πλέον στο ποιος «βοήθησε» τον Ογκίν Σαμάστ, το νεαρό φερόμενο ως εκτελεστή, και ερευνώνται οι κραυγαλέες ομοιότητες με τη δολοφονία καθολικού ιερέα το 2006, επίσης από έναν 17χρονο. Ο Σαμάστ «ομολόγησε» ότι τη δολοφονία τού ζήτησε να κάνει ο Γιασίν Χαγιάλ, ένας υπερεθνικιστής, που εξέτισε ποινή κάθειρξης 11 μηνών για τη βομβιστική επίθεση εναντίον ταχυφαγείου αμερικανικών συμφερόντων το 2004. Ο Χαγιάλ του ζήτησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ», να «σώσει την τιμή της Τουρκίας»...