ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Σχέδια ανάπτυξης του κεφαλαίου

Ενα ακόμα παράδειγμα «αξιοποίησης» του Δ' ΚΠΣ απ' τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας

Παρασκευή 26 Γενάρη 2007

«Ανάπτυξη» και «αξιοποίηση» σημαίνει ότι για να χαρείς τη θάλασσα, περνάς υποχρεωτικά από το ταμείο του ιδιώτη, ο οποίος έχει εισπράξει και χρήματα από το Δ΄ ΚΠΣ
Μια ακόμα επιχείρηση κερδοσκοπίας του κεφαλαίου, με πρόσχημα την «αξιοποίηση» των χρημάτων του Δ' ΚΠΣ, βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας ψήφισε τη συμμετοχή του σε τρία «σχέδια ανάπτυξης» με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και έβαλε μια ακόμα αυτοδιοικητική σφραγίδα στην εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας. Ετσι, με τη σύμφωνη γνώμη και των παρατάξεων της ΝΔ αλλά και του ΣΥΝ, θα «αξιοποιηθεί» η παραλία (από Μοσχάτο έως Γλυφάδα) αλλά και μια περιοχή του Ελαιώνα. Μόνο η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και οι νομαρχιακοί της σύμβουλοι, Ηλίας Νικολόπουλος και Κώστας Μαρκέτης καταψήφισαν την παραπάνω αντιλαϊκή απόφαση.

Η ...επιχείρηση έχει ως εξής: Η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης υπουργείου Οικονομίας έχει δημοσιεύσει πρόσκληση για υποβολή «Προτύπων Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης (ΠΚΣΑ)». Οπως εξηγείται στην πρόταση της νομαρχίας «δυνητικοί εταίροι μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικοί φορείς συλλογικών συμφερόντων από το Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οικονομικοί και κοινωνικοί εταίροι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών». Η συμμετοχή του κεφαλαίου σε αυτά τα «σχέδια ανάπτυξης» είναι, προφανώς, το κλειδί στην υπόθεση, αφού αυτό θα ορίζει, με βάση τα συμφέροντά του, την κατεύθυνση των έργων, αλλά και θα τα αξιοποιεί. Οπως αναφέρεται, μάλιστα, τα «βασικά κριτήρια της επιλεξιμότητας της πρότασης, είναι η περιοχή παρέμβασης, το εταιρικό σχήμα, τα χαρακτηριστικά της πρότασης, η ιδιωτική συμμετοχή (πρόθεση ιδιωτικών επενδύσεων), ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας, ο καινοτόμος χαρακτήρας».

Η Νομαρχία Αθηνών θα συμμετάσχει σε τρία σχέδια ΠΚΣΑ που και στα τρία διαφαίνεται πως κυρίαρχο ρόλο θα παίξει το κέρδος του ιδιωτικού τομέα απ' αυτά. Το πρώτο σχέδιο αφορά στην «ολοκληρωμένη ανάπτυξη και περιβαλλοντική αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου της Αθήνας». Εχουν κληθεί να συμμετάσχουν το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής αλλά και οι Δήμοι της περιοχής.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά πέντε οικοδομικά τετράγωνα, περίπου 100 στρέμματα, στην περιοχή του Ελαιώνα στα οποία θα δημιουργηθεί «εμπορευματικός σταθμός αυτοκινήτων και άλλες υποδομές οικονομικής δραστηριότητας». Σε αυτή την περίπτωση - ανάμεσα στους... προσκαλεσμένους της νομαρχίας είναι η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ φορέας θυγατρικός της Τράπεζας Πειραιώς.

Το τρίτο σχέδιο ονομάζεται «πρότυπο καινοτόμο σχέδιο ανάπτυξης - συνεργεία» και όπως εξηγείται η πρόταση «στοχεύει στην απαραίτητη διαχείριση των συντελούμενων αλλαγών, ώστε να οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς επίσης στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και νέων καινοτόμων δράσεων». Στο σχέδιο αυτό συμμετέχουν οι Δήμοι Ηρακλείου, Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας.

Απ' όλα τα παραπάνω σχέδια είναι φανερή η πρόθεση που υπάρχει. Η Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να μετατρέπεται σε μια μεγάλη επιχείρηση - μοχλό για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αναρωτιόμαστε, δε, πώς μπορεί οι δήμοι που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία - ακόμα και εάν υποθέσουμε πως έχουν καλές προθέσεις - να πιστεύουν πως τα σχέδια θα είναι φιλολαϊκά. Βρισκόμαστε, μάλιστα, σε μια περίοδο όπου το ξεπούλημα των δασών και των αιγιαλών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μόνο αφελής θα χαρακτηριστεί κάποιος πως τα σχέδια αυτά δεν εντάσσονται στην ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου. Μπορεί να είναι ή αφελής ή συμμέτοχος...