Τιμή και μνήμη στον Γ. Διακογιάννη

Εκδήλωση έγινε χτες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας

Παρασκευή 26 Γενάρη 2007

Eurokinissi

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον δημοσιογράφο Γιάννη Ε. Διακογιάννη έγινε χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον πρόωρο χαμό του. Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Παξινός, λέγοντας ότι ο Γ. Διακογιάννης αποτέλεσε συνισταμένη των ενεργειών και των πράξεων εκείνων που σε κάνουν να μάχεσαι και να ελπίζεις, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολύ σημαντική και ξεχωριστή χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΔΣΑ ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση έδωσε το στίγμα του Γ. Διακογιάννη χωρίς «πολλά μεγάλα λόγια», όπως του είχε ζητήσει ο ίδιος ο δημοσιογράφος προτού φύγει από τη ζωή. «Η διαδρομή του Γ. Διακογιάννη ήταν γεμάτη σεμνότητα, εντιμότητα και συνέπεια. Ποτέ του δεν επιδίωξε το εύκολο κέρδος. Υπερασπίστηκε μέχρι τέλους το δικαίωμα του απλού πολίτη για αντικειμενική ενημέρωση, τον απασχολούσε η ζωή των απλών ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Γης, η αδικία και οι ανισότητες που υφίστανται», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Αφού αναφέρθηκε στις συνταρακτικές αποκαλύψεις που είχε κάνει για τα Ιμια, την υπόθεση Οτσαλάν, το «σχέδιο Ανάν», αλλά και σαν ανταποκριτής στις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας, κατέληξε λέγοντας ότι θα τιμούμε τον Γ. Διακογιάννη αν τον θυμόμαστε σαν παράδειγμα για ένα αύριο που πρέπει να καθορίσουμε διαφορετικά από δω και μπρος.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τόνισε την τιμιότητα και την ειλικρίνεια του δημοσιογράφου, ενώ επισήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί γενικότερα τιμή στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει, η μνήμη και για τα όσα αγωνίστηκε ο Γ. Διακογιάννης, ν' αποτελέσουν μέλλον και όχι παρελθόν, ενώ η Ελσα Παπαδημητρίου, βουλευτής της ΝΔ, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους κάποιες από τις προσωπικές της στιγμές μαζί του, οι οποίες αναδεικνύουν την ποιότητά του τόσο ως άνθρωπο όσο και ως δημοσιογράφο.

«Συνδύαζε τα πιστεύω του και τις αρχές του με τον τρόπο ζωής του. Ηταν παρών και μπροστά σε κάθε μάχη υπέρ των αδυνάτων», είπε χαρακτηριστικά εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μ. Γλέζος αντιπαρέθεσε τον έντιμο και ευγενή ρόλο του Γ. Διακογιάννη ως συνεπούς δημοσιογράφου με το ήθος ορισμένων συναδέλφων του, που παίζουν το ρόλο του ανακριτή στα τηλεοπτικά παράθυρα.