ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συμβασιούχοι για μόνιμες ανάγκες και ελλείψεις

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.200 οχταμηνιτών και 3.000 δεκαοχταμηνιτών, όταν τα κενά του μόνιμου προσωπικού ξεπερνούν τις 25.000 θέσεις

Παρασκευή 26 Γενάρη 2007

Eurokinissi

Στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση απαντάει με παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία
Ενας δικομματικός καυγάς μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με φόντο τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις τους με τις περιοριστικές πολιτικές λιτότητας, ήταν η συνέχεια των χτεσινών επισκέψεων του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο «Αττικόν» νοσοκομείο.

Ο μεν Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι βρίσκονται στα πρόθυρα των νοσοκομείων 6.000 προσωπικό, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου - επικαλούμενος και το κονδύλι των 10 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για προσλήψεις - χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας προεκλογικές εξαγγελίες. Στην ουσία όμως πρόκειται για άσφαιρη αντιπαράθεση και στην ουσία αιτιολόγηση της ίδιας πολιτικής λιτότητας στα δημόσια νοσοκομεία που υπακούει στη λογική των Βρυξελλών για περιορισμό των κοινωνικών δαπανών.

Ετσι την τελευταία δεκαπενταετία μονίμως τα κενά μόνιμου προσωπικού - κυρίως νοσηλευτικού - στα δημόσια νοσοκομεία είναι περισσότερα από 25.000 άτομα και των γιατρών πάνω από 3.500. Συχνά - πυκνά απ' την ανάληψη της υπουργίας του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι για να ανασάνει το σύστημα χρειάζονται μέχρι και 30.000 προσλήψεις προσωπικού καθώς - πέρα απ' τα υπάρχοντα κενά - στις αρχές του 2007 θα συνταξιοδοτηθούν και 2.700 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Ευέλικτο προσωπικό με αλωμένα δικαιώματα

Χτες - όπως και άλλες φορές, μετά την τακτική συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή - ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις προσλήψεις, είπε: «Φέτος βρίσκονται στα πρόθυρα του ΕΣΥ περίπου 6.000 άτομα, που πρόκειται να προσληφθούν για να ανακουφιστεί το Σύστημα. Προωθούνται με γρήγορες διαδικασίες από το ΑΣΕΠ οι προσλήψεις 1.700 νοσηλευτών. Μέσα σ' ένα δίμηνο θα έχουν προσληφθεί. Χθες (σ.σ. προχτές) υπεγράφη μια ακόμα απόφαση για άλλους 1.200, που θα προσληφθούν επί οκτάμηνη θητεία και ακολουθεί ένα άλλο πρόγραμμα με τον ΟΑΕΔ, για 3.000 δόκιμους για ενάμιση περίπου χρόνο».

Δηλαδή τις μόνιμες ανάγκες των νοσοκομείων τις αντιμετωπίζει -όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - με έκτακτο - δόκιμους κατά τον υπουργό Υγείας - προσωπικό. Γεγονός που διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο τα δικαιώματα και του μόνιμου προσωπικού, αλλά και τη δημιουργία ενός «στρατού» ευέλικτων εργαζομένων, με αλωμένα τα εργασιακά τους δικαιώματα, πραγματικά χρυσωρυχεία για τους ιδιώτες, που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στον δημόσιο τομέα Υγείας. Οσον αφορά τις προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ είναι παλιότερων προκηρύξεων μέχρι το 2005, καθώς το 2006 δεν υπήρξε έγκριση ούτε για μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, παρότι είχαν εγγραφεί 60 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο χορό των ανέξοδων «καταγγελιών» μπήκε και η ΓΣΕΕ, που έκανε λόγο για ρουσφετολογικές προσλήψεις προσωρινών και ανασφάλιστων εργαζόμενων, παρότι η ΓΣΕΕ είχε σιωπήσει για παρόμοια πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ολα στο τραπέζι

Στη χτεσινή συνάντηση - όπως δήλωσε - ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το «όλο πλέγμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών» με «έμφαση στο πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τις προμήθειες, που βάζει πλέον τάξη σ' ένα ακατάστατο περιβάλλον» καθώς και για τα νομοσχέδια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Ιατρικού Τουρισμού και των Φυσικοθεραπευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», στη συνάντηση τέθηκε θέμα αύξησης της χρηματοδότησης του προγράμματος «Ψυχαργώς». Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την τύχη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «η αποασυλοποίηση θα συνεχιστεί και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», πιστοποιώντας έτσι ότι θα συνεχιστεί και η εμπορευματοποίηση των ψυχιατρικών υπηρεσιών καθώς την αποασυλοποίηση την ανέλαβαν οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και διάφορες επιστημονικές εταιρείες.

Δημαγωγία στο «Αττικόν»

Μετά τη χτεσινή επίσκεψή του στο «Αττικόν», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «τα τρία χρόνια έχει αφήσει πίσω το νοσοκομείο, δεν έχει προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, με αποτέλεσμα σημαντικές υποδομές να μην αξιοποιούνται, άρα τεράστιες δυνατότητες για το δημόσιο σύστημα Υγείας να μη γίνονται πράξη». Πρόκειται για την ίδια πρακτική που ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι - το «Αττικόν» όπως ονομάστηκε τελικά - θεμελιώθηκε το 1995, εγκαινιάστηκε προεκλογικά το Μάρτη του 2000 από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και εγκαινιάστηκε ξανά στις 16/7/2002 η έναρξη λειτουργίας του ως διαγνωστικού κέντρου, μαζί με τα εξωτερικά ιατρεία.

Ετσι σήμερα το νοσοκομείο λειτουργεί με 35-40% από το προσωπικό που χρειάζεται και χρησιμοποιούνται μόνο 300 από τις 735 κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού.