21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ακόμα ψηλότερα ο πήχης των απαιτήσεων

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του Συνεδρίου στη Νίκαια

Τρίτη 30 Γενάρη 2007

Η νέα βάρδια του κλάδου
Περήφανοι για την τριαντάχρονη, πρωτοπόρα δράση της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης και αποφασισμένοι από σήμερα κι όλας να βάλουν στη ζωή τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι αντιπρόσωποι μέσα από τις τριήμερες εργασίες, οι οικοδόμοι ολοκλήρωσαν την Κυριακή το 21ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους.

Τόσο η απόφαση που υπερψήφισε το Σώμα, υιοθετώντας εκ νέου το πλαίσιο διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας, όσο και η ανανέωση της εμπιστοσύνης των οικοδόμων στην παράταξη του Πανοικοδομικού Ενωτικού Δημοκρατικού Συνδυασμού (κατέλαβε τις 23 από τις 31 έδρες στη νέα διοίκηση και εξέλεξε 26 από τους 28 αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ), επιβεβαίωσαν πως ο ταξικός χαρακτήρας της Ομοσπονδίας ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτος, με σκοπό την υπεράσπιση του δίκιου των οικοδόμων και συνολικά της εργατικής τάξης.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαρακτήρισε ο γόνιμος προβληματισμός για τα μέτρα εκείνα που πρέπει να πάρει η Ομοσπονδία, ώστε το επόμενο διάστημα ακόμα πιο αποφασιστικά να συμβάλει στη συσπείρωση δυνάμεων και στην ανάπτυξη αγώνων, στην ενίσχυση του οικοδομικού κινήματος και συνολικά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το επίπεδο και η ωριμότητα της συζήτησης κατέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι οι οικοδόμοι και η Ομοσπονδία τους, ραχοκοκαλιά του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, έχουν βαθιά επίγνωση της ευθύνης τους απέναντι στην εργατική τάξη και την ιστορική αποστολή της.

Η νεολαία στο πόστο της

Διαβάζοντας τον «Ριζοσπάστη» σε ένα από τα διαλείμματα του Συνεδρίου
Η παρουσία δεκάδων νεολαίων αντιπροσώπων στην αίθουσα του Συνεδρίου, η πείρα που μετέφεραν για την ιδιαίτερη δουλιά που αναπτύσσεται και πρέπει να ενταθεί στη νέα βάρδια των εργαζομένων στα γιαπιά και τα εργοτάξια, με την εγγραφή στα συνδικάτα και τη δημιουργία Επιτροπών Νέων, αποτέλεσε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του 21ου Συνεδρίου.

Μαζί και η καθολική αναγνώριση της ανάγκης, το επόμενο διάστημα να μελετηθούν ακόμα πιο βαθιά οι εξελίξεις στον κλάδο και τη σύνθεσή του, να ενταθεί η προσπάθεια για την ένταξη των μεταναστών στην κοινή δράση με τους Ελληνες συναδέλφους τους. Με επιμονή και συγκεκριμένο σχέδιο, να βελτιωθεί η λειτουργία των Συνδικάτων και των παραρτημάτων σε κάθε πόλη και νομό, να παίξουν πρωτοπόρο ρόλο στα ζητήματα που σχετίζονται με τις πραγματικές ανάγκες των οικοδόμων και των οικογενειών τους, συνολικά των εργαζομένων, στον τόπο της δουλιάς και της κατοικίας τους.

Να ηττηθεί η γραμμή της ταξικής συναίνεσης

Με ξεκάθαρο το μέτωπο στα κόμματα και την πολιτική του κεφαλαίου, οι ομιλητές ανέδειξαν τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο κλάδος, αναδεικνύοντας σε μονόδρομο την ένταση των ταξικών αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής, για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών των εργαζομένων.

Με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα που αποδεικνύουν τον υπονομευτικό και αντιδραστικό ρόλο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οικοδόμοι σφυροκόπησαν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και ανέδειξαν σε κυρίαρχο ζήτημα την πάλη για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα προς όφελος των εργαζομένων και των πραγματικών τους συμφερόντων. Παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα να χτυπηθεί η Ομοσπονδία και οι αγώνες της, με όχημα και τις δυνάμεις της συναίνεσης μέσα στο οικοδομικό κίνημα, οι εργαζόμενοι απάντησαν δίνοντας ξανά την αδιαμφισβήτητη πρωτιά στις ταξικές δυνάμεις (η παράταξη της ΠΑΣΚΕ αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη με 5 έδρες στο νέο ΔΣ και 2 αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ τρίτη με 2 έδρες και η «Ενωτική Δράση» τέταρτη με 1 έδρα).

Αποφασιστική δράση το επόμενο διάστημα

Οι οικοδόμοι ψηφίζουν για την απόφαση του Συνεδρίου τους
Η τρίτη μέρα των εργασιών ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή, φόρο τιμής στους συναδέλφους που δολοφονήθηκαν στο μεροκάματο, σε όλους τους αγωνιστές που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι το δίκιο της τάξης τους. Εκτός από την απόφαση του Συνεδρίου, το Σώμα υιοθέτησε τρία ακόμα ψηφίσματα. Ανάμεσά τους, ένα με αντικείμενο την Παιδεία και μια καταγγελία για την ένταση των μηχανισμών παρακολούθησης σε βάρος των λαϊκού κινήματος. Στα άμεσα καθήκοντα που τίθενται από την απόφαση του Συνεδρίου, περιλαμβάνονται η οργάνωση του διεκδικητικού αγώνα για την κλαδική Σύμβαση και την περιφρούρησή της από κάθε εργοδοτική παραβίαση, η ανάληψη πρωτοβουλιών για τα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, η έγκαιρη προετοιμασία για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, καθώς και πρωτοβουλίες για το Ασφαλιστικό.

Ξεχωριστή θέση στις ομιλίες των συνέδρων είχε το ζήτημα της Παιδείας. Η αναγκαιότητα η εργατική τάξη να βρεθεί στην πρωτοπορία των αγώνων για μια εκπαίδευση που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση και σε συνέχεια της μέχρι τώρα δράσης της μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία, το επόμενο διάστημα, θα εντείνει τις πρωτοβουλίες της στο κρίσιμο μέτωπο της Παιδείας.

Με αισιοδοξία και πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, με επίγνωση των σύνθετων δυσκολιών και των αδυναμιών που πρέπει να αντιπαλεφτούν, με οδηγό την πείρα από την καθημερινή αναμέτρηση με τον αντίπαλο και την πολιτική του, οι οικοδόμοι έθεσαν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Για να γίνει η Ομοσπονδία τους ακόμα πιο αποτελεσματική στην πάλη της για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου, για να κερδίσει κι άλλο μπόι το ΠΑΜΕ και οι αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.