ΗΠΑ
Λαϊκή οργή σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ και την επιστροφή των στρατιωτών

Τρίτη 30 Γενάρη 2007

Associated Press

Μια από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Σαν Φρανσίσκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί έδωσαν μαχητικό «παρών» στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, από την Αλάσκα και τη Χαβάη έως το Μέιν και τη Φλόριντα, με κύριο αίτημα: «Φέρτε τους στρατιώτες πίσω»!

Κορυφαία στιγμή των διαδηλώσεων του Σαββάτου, που ήταν και η αιχμή του τριημέρου (27 έως 29) πολύμορφων εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στο Ιράκ και του πιθανού πολέμου στο Ιράν, που διοργάνωσε η οργάνωση «United for Peace and Justice» - ομπρέλα 1.300 οργανώσεων μεταξύ αυτών και του ΚΚ των ΗΠΑ - ήταν η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον όπου το «παρών» έδωσαν εκατοντάδες συγγενείς στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ, στρατιωτικοί εν ενεργεία, οι βετεράνοι του Βιετνάμ, αλλά και οι βετεράνοι του Ιράκ κατά του πολέμου, αλλά και επώνυμοι.

Από το πρωί του Σαββάτου οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται δυτικά του Κογκρέσου. Μέχρι τις 12.00 το πλήθος των διαδηλωτών ήταν τόσο μεγάλο που ελάχιστοι μπορούσαν να δουν το βήμα που είχε στηθεί για τις ομιλίες. Μεταξύ των ομιλητών, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συγγενείς στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ και ηθοποιοί, όπως η Τζέιν Φόντα, η Σούζαν Σάραντον, ο Τιμ Ρόμπινς, ο Σον Πεν και ο Ντάνι Γκλόβερ, που άσκησαν οξύτατη κριτική στην απόφαση του Μπους να στείλει άλλους 21.500 στρατιώτες στο Ιράκ και κάλεσαν το Κογκρέσο να πιέσει για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Μετά το πέρας των ομιλιών, άρχισε η διαδήλωση, που κύκλωσε το Καπιτώλιο και το πλήθος ήταν τόσο που όταν η κορυφή έκανε τον κύκλο, η ουρά δεν είχε καν ξεκινήσει. Οι διοργανωτές υπολογίζουν γύρω στους 200.000 διαδηλωτές. Πολύ μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις έγιναν και στο Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις.