ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Νταρφούρ και Σομαλία στο επίκεντρο...
Τρίτη 30 Γενάρη 2007

Associated Press

Πρόσφυγες στο Νταρφούρ
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Πιέσεις για κάμψη της άρνησης του Σουδάν να αποδεχτεί την «επείγουσα ανάπτυξη» 22.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ στη δυτική επαρχία Νταρφούρ, άσκησε χτες στην 8η Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε παράλληλα από τις σουδανικές αρχές να επιτρέψουν το έργο οργανώσεων αρωγής στο Νταρφούρ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την «τακτική καμένης γης», που εφαρμόζουν την τελευταία τετραετία στρατός και ανταρτικές οργανώσεις στην περιοχή.

Στη Σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, δεν κυριάρχησε μόνον το Νταρφούρ, αλλά και η κατάσταση στη Σομαλία, όπως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες βδομάδες, με την εξαπόλυση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών και την εισβολή δυνάμεων του αιθιοπικού στρατού. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αφρικανικής Ενωσης, Αλφα Ουμάρ Κονάρε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη της αποχώρησης αιθιοπικών στρατευμάτων από τη Σομαλία και προέβλεψε «χάος» στο Κέρας της Αφρικής, εάν, όπως είπε, δεν αναπτυχθούν σύντομα στο Μογκαντίσου περίπου 8.000 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης.

Νωρίτερα, το Σουδάν παρακάμφθηκε για δεύτερη φορά και δεν ανέλαβε την προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης, όπως προβλεπόταν από το πρωτόκολλο. Αντ' αυτού προεδρεύων του Οργανισμού αναδείχτηκε ο Πρόεδρος της Γκάνας, Τζον Κουφούορ.