ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αίμα και πάλι στην Ασούρα

«Νέες διαφορετικές δράσεις», προαναγγέλλει ο νέος αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, αναγνωρίζοντας «πιθανά λάθη στους προηγούμενους σχεδιασμούς»

Τετάρτη 31 Γενάρη 2007

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις της Ασούρα, στη μνήμη του δολοφονημένου από τους σουνίτες σιίτη ιμάμη Χουσεΐν το 1680, οπότε και ξεκινάει το σχίσμα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας διατήρησαν ήρεμες τις δύο κύριες σιιτικές πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα, χτες, ημέρα της κορύφωσης του σιιτικού εορτασμού της Ασούρα, αλλά δεν κατάφεραν να μη χυθεί σιιτικό αίμα σε άλλες περιοχές. Την ίδια στιγμή, ο διάδοχος του Τζον Αμπιτζάιντ στη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, ναύαρχος Ουίλιαμ Φάλον, εκτιμούσε ότι «χρειάζονται νέες και διαφορετικές δράσεις» και πιθανώς «επανατοποθέτηση στόχων γιατί μάλλον έχουν γίνει λάθη στους αρχικούς σχεδιασμούς».

Ο Φάλον υποστήριξε ότι «η κατάσταση στο Ιράκ μπορεί να αλλάξει, αλλά ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος». Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει πάντα η δυνατότητα ανάδειξης ενός δημοκρατικού Ιράκ, αλλά αυτό δε θα γίνει μέσα από συνομιλίες με Ιράν - Συρία».

Στόχος οι σιίτες

Τουλάχιστον 40 σιίτες σκοτώθηκαν, χτες, σε επιθέσεις που στόχευσαν προσκυνητές της Ασούρα. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε έξω από τη Μπαακούμπα, όταν καμικάζι ανατινάχτηκε σε σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας 23 και τραυματίζοντας 57 προσκυνητές. Στο κέντρο της Μπαακούμπα, ένοπλοι σκότωναν άλλους 3 σιίτες, ενώ στην πόλη Χανεκίν σκοτώθηκαν 13 Κούρδοι σιίτες και 39 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση.

Επιθέσεις κατά σιιτών προσκυνητών έγιναν και στη Μοσούλη, αλλά και στη Βαγδάτη. Νεκροί, πάντως, έπεσαν και σουνίτες, χτες, όταν όλμοι έπληξαν τη σουνιτική συνοικία Αντχαμίγια, στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας 17 και τραυματίζοντας 16 ανθρώπους.

Χτες, τέλος, ανακοινώθηκε ο θάνατος 3 ακόμη Αμερικανών στρατιωτών. Παράλληλα, το ιρακινό υπουργείο Αμυνας έδωσε τελικούς αριθμούς για τους νεκρούς από τη μάχη των ιρακινών δυνάμεων με ενόπλους στη Νατζάφ, την Κυριακή. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, σκοτώθηκαν 263 ένοπλοι (αν και φωτογραφίες δείχνουν πολλά πτώματα γυναικών και παιδιών), ενώ συνελήφθησαν 502 άτομα, εκ των οποίων 210 τραυματίες.

Διευκρινίσεις αλ Μάλικι

«Το νέο σχέδιο Μπους έχει ορισμένα σημεία που αφορούν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις γειτονικές, στο Ιράκ, χώρες, και τα οποία δε δεσμεύουν εμάς», τονίζει, σε συνέντευξή του στην αραβική «αλ Χαγιάτ», ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Ο αλ Μάλικι υποστήριξε ότι «οι αμερικανικές απόψεις δεν είναι υποχρεωτικές» και ότι το Ιράκ «θα αποφασίσει με βάση τα δικά του συμφέροντα ως προς τα θέματα αυτά».