«Φωτιά » σε εισιτήρια και τηλεφωνικά τέλη

Νέα αφαίμαξη των πενιχρών εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Τρίτη 8 Αυγούστου 2000

Η αστική μονάδα αυξάνεται σε 9 δραχμές - από 7 που ήταν μέχρι τώρα
Από χτες ισχύουν οι τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), που φτάνουν μέχρι και 33%, ενώ από την ερχόμενη βδομάδα αυξάνονται εκ νέου και τα τιμολόγια του ΟΤΕ.

Οι αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση, «εξανεμίζουν» ακόμα περισσότερο τα ήδη πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αν ληφθεί υπόψη ότι πρόσφατα επιβλήθηκαν και άλλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ (μέχρι 35%), του ΟΤΕ (28% στην τιμή της αστικής μονάδας), στα εισιτήρια της Ολυμπιακής (5%) κλπ.

Το εισιτήριο στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ κοστίζει πλέον 150 δρχ., από 120 δρχ. (αύξηση 25%) και το μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό κλπ.), 80 δρχ., από 60 δρχ. (αύξηση 33,3%). Στις 200 δρχ., από 150 δρχ., αυξήθηκε και η τιμή του εισιτηρίου για μετακίνηση σε μία ή δύο ζώνες του Ηλεκτρικού (αύξηση 33,3%). Τα μειωμένα εισιτήρια του ηλεκτρικού αυξήθηκαν στις 100 δρχ., από 80 δρχ. (αύξηση 25% ).

Υπενθυμίζεται ότι ως μια ζώνη στον Ηλεκτρικό υπολογίζονται οι διαδρομές Πειραιάς - Μοναστηράκι, Μοναστηράκι - Ανω Πατήσια και Ανω Πατήσια - Κηφισιά.

Οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων συμπαρέσυραν προς τα πάνω και το κόστος των μηνιαίων καρτών απεριόριστων διαδρομών, που κοστίζουν πλέον: 12.000 δρχ. (από 10.000 δρχ.) για μετακίνηση με λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό και μετρό (αύξηση 20%). Η τιμή της μειωμένης κάρτας αυξήθηκε από τις 5.000 δρχ. στις 6.000 δρχ. (αύξηση 20% ). Στις 6.000 δρχ. (από 5.000 δρχ.) αυξήθηκε και η τιμή της κάρτας που ισχύει μόνο στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ και στις 3.000 δρχ. (από 2.500 δρχ.) η μειωμένη.

Τηλεφωνικά τέλη

Από την ερχόμενη βδομάδα θα ισχύσουν και οι αυξήσεις στα τηλεφωνικά τέλη: Η αστική μονάδα θα κοστίζει εννιά δρχ. το λεπτό τις ώρες αιχμής (από επτά δρχ. που κοστίζει σήμερα) και εννιά δρχ. το δίλεπτο για τις ώρες που ισχύει το μειωμένο τιμολόγιο, δηλαδή από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 π.μ.

Το ΠΑΜΕ

Νέα αφαίμαξη του ήδη πενιχρού εισοδήματος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ τις αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «οι εργαζόμενοι θα πρέπει άμεσα να αντιταχθούν αποφασιστικά στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που γεννά αυτές τις αυξήσεις και οδηγεί στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους μέσα και από τις ανατροπές των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».

Το ΠΑΜΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις που θα διοργανωθούν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας στις 24 Αυγούστου.