ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - ΓΥΑΡΟΣ
Πρωτοβουλία για την ανάδειξή τους σε χώρους ιστορικής μνήμης

Σχετικό κείμενο 200 βουλευτών από όλες τις πτέρυγες της Βουλής κατατέθηκε στην πρόεδρο της Βουλής και στην κυβέρνηση

Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007

Εξόριστες γυναίκες μαζί με τα μωρά τους στο κολαστήριο της Μακρονήσου
Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Μακρονήσου, της Γυάρου, καθώς και άλλων τόπων εξορίας σε χώρους ιστορικής μνήμης ανέλαβαν 200 βουλευτές, ανάμεσά τους και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές προτείνουν άμεσα μέτρα ανάδειξης των δύο νησιών, καθώς και τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με όλους τους τόπους εξορίας στην Ελλάδα. Επιτροπή της εν λόγω πρωτοβουλίας επισκέφθηκε χτες την πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά το όλο ζήτημα, ενώ θετική αντιμετώπιση υπάρχει και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο κείμενο που κατέθεσαν στην πρόεδρο της Βουλής και στην κυβέρνηση οι βουλευτές, αφού περιγράφουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δύο νησιά, σημειώνουν:

«Επειδή οι χώροι αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι ακόμη στην Ελλάδα, είναι χώροι ιστορικής μνήμης και αποτελούν μνημεία της σύγχρονης, οδυνηρής ιστορίας μας. Επειδή πρέπει να διατηρηθούν, να αναδειχτούν και να αποτελέσουν χώρους εθνικού φρονηματισμού, ζητούμε:

Προτείνουμε: