ΑΘΗΝΑ
Ανυπότακτο πανεκπαιδευτικό μήνυμα

Ο δυναμισμός, η αποφασιστικότητα και η ζωντάνια κυριάρχησαν στο χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Συναυλία, αύριο, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στη Φιλοσοφική. Νέα κινητοποίηση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007

Δυναμικό ανυπότακτο μήνυμα έστειλαν, χθες, φοιτητές μαζί με καθηγητές και εκπαιδευτικούς από το κέντρο της Αθήνας. Με ζωντάνια και παλμό έδωσαν, για ακόμα μια φορά, απάντηση σ' αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν την Παιδεία σε ένα προϊόν της «ελεύθερης αγοράς», αλλά και σε όλους όσοι επιδιώκουν να σπιλώσουν τους αγώνες τους. Συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησής τους δήλωσαν πως είναι και θα είναι στους δρόμους, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και της νεολαίας.

Εκαναν σαφές πως δε θα σταματήσουν να παλεύουν ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, του νέου νόμου - πλαισίου, όπως και σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. «Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω», διαμήνυσαν στην κυβέρνηση της ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και την ΕΕ. Ηταν μια πορεία γεμάτη νιάτα και ελπίδα, που καμία σχέση δεν έχει με την ασχήμια αυτών που θέλουν να «βάλουν στο χέρι» το μέλλον τους. Δεν είχε καμία σχέση με αυτούς, που θέλουν να φτιάξουν μια Παιδεία στα μέτρα του κεφαλαίου.

Στη διαδήλωση δεν έλειπαν το χιούμορ και η φαντασία. Χαρακτηριστικό το σκηνικό που «έστησε» ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού για την «Παιδεία στο Αρμα των Πολυεθνικών». Το άρμα έραιναν με ροδοπέταλα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην οροφή του άρματος βρισκόταν η «Ιερά Αξιολόγηση». Πίσω του ακολουθούσαν «δεσμώτες»: Το άσυλο, η στέγαση, οι βιβλιοθήκες, η σίτιση, το άρθρο 16 και οι απόφοιτοι των ιδρυμάτων.

Το δρώμενο, που «έστησαν» οι φοιτητές του Φυσικού, με την «Παιδεία στο Αρμα των Πολυεθνικών»
Οι φωνές και το σίγουρο και δυνατό βήμα δε σταμάτησε καθόλου. Στην Πανεπιστημίου, στη Σταδίου, στο Σύνταγμα, στη Βουλή, το μήνυμα ήταν ένα: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Οι φοιτητές πορεύτηκαν δυναμικά με πανό και συνθήματα και δεν άφησαν καμία αμφιβολία: «Οι φοιτητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλι». Απαίτησαν «το άρθρο 16 να μην καταργηθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», ενώ δεν ξέχασαν τις μεθοδεύσεις για την κατάργηση του ασύλου και φώναξαν το γνωστό σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό».

Μετά το συλλαλητήριο, φοιτητές και σπουδαστές προχώρησαν σε συναντήσεις συντονισμού της δράσης τους, όπου επιβεβαίωσαν τη συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, ενώ προσανατολίζονται σε νέο συλλαλητήριο την επόμενη Τετάρτη, στις 7 Φλεβάρη. Οι συναντήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Οι μαθητές

«Σεισμός - σεισμός πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος!», φώναξαν χθες το πρωί εκατοντάδες μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά, μαζί με τους γονείς τους, δίνοντας το δικό τους στίγμα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ακολούθησε. «Η αναθεώρηση θα μας τα πάρει όλα, σε λίγο τα σχολεία μας θα γράφουν "Κόκα - Κόλα"», έγραφε το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και ακολουθούσε το ΣΑΣ Πειραιά: «Σήμερα μας λένε "καταναλωτές γνώσης", αύριο θα μας λένε "πελάτες". Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16».


Μαθητές και γονείς συναντήθηκαν στην Ομόνοια και πορεύτηκαν με ζωντάνια και δυναμισμό στη Βουλή, φορώντας τις «μάσκες του άρθρου 16», πετώντας χαρτοπόλεμο και φωνάζοντας: «Ακούστε καλά τι λένε οι μαθητές: Εξω απ' τα σχολεία οι πολυεθνικές!».