50χρονη εικαστική πορεία
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007

Πενήντα χρόνια δημιουργίας του Κώστα Πανιάρα καλύπτει η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Ο Κ. Πανιάρας, ζωγράφος με μακρά παρουσία στα ελληνικά και διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέτει έργα του από το 1956 έως σήμερα, «σε μια αναδρομή, μη αναδρομική», όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. «Την έκθεση», σημειώνει ο δημιουργός, «προτιμώ να την πω δια-δρομική ή αμφι-δρομική γιατί αντί να με πάει πίσω, θέλω να φέρει στο σήμερα τα νεανικά μου έργα, δίπλα και ανάμεσα στα τωρινά. Πιστεύω, μάλιστα, ότι γίνεται στην πιο καρποφόρα στιγμή μου».

«Του χρωστάμε τη συμφιλίωσή μας με τις πιο ρηξικέλευθες μορφές της σύγχρονης τέχνης», ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς. Στη δουλιά του, που συνδέεται περισσότερο με την αρχιτεκτονική, στάθηκε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Παπαϊωάννου, ενώ η Ειρήνη Οράτη αναφέρθηκε στη ζωγραφική του «τοπίου», που απασχολεί το δημιουργό τα τελευταία 16 χρόνια.

Την έκθεση (έως 18/3) συνοδεύουν δίγλωσσοι κατάλογοι (ελληνικά-αγγλικά): ένας για τη ζωγραφική και ένας για τα επιζωγραφισμένα γλυπτά και τις κατασκευές του καλλιτέχνη. Τα κείμενα υπογράφουν οι: Ν. Μισιρλή, Ειρ. Οράτη, Δ. Παπαϊωάννου, Τζ. Σεραφίνι κ.ά. Επίσης, περιλαμβάνεται συνέντευξη του καλλιτέχνη.