ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Γυμνό» πεδίο επιχειρηματικών και φιλανθρωπικών διαγκωνισμών

Οι μόνιμες ελλείψεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση αναγορεύουν σε «καλούς Σαμαρείτες» επιχειρηματίες και μη κερδοσκοπικά σωματεία

Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας προτάσσουν για διεκδίκηση ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας
Ηχούσε ακόμα ο... αντίλαλος των βαρύγδουπων δηλώσεων του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του (25/1/2007) με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, πως «βρίσκονται στα πρόθυρα του ΕΣΥ περίπου 6.000 άτομα, που πρόκειται να προσληφθούν για να ανακουφιστεί το Σύστημα», όταν έκλεισε η εφημερία της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Κορίνθου (30/1/2007), καθώς η μοναδική παιδίατρος που έμεινε στην εφημερία δεν μπόρεσε να αντέξει τρίτη κατά σειρά εφημερία.

Το κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής δεν ήταν μεμονωμένο ούτε κεραυνός εν αιθρία. Είναι η μοιραία κατάληξη των μακροχρόνιων περιοριστικών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που οδήγησαν στα μόνιμα κενά των 25.000 νοσηλευτών και των 3.500 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Το ότι το κλείσιμο της εφημερίας στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Κορίνθου είναι συνέπεια των μεγάλων ελλείψεων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι και οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» -που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις - έκλειναν συμβολικά την εφημερία του ψυχιατρείου δυο φορές τη βδομάδα, διεκδικώντας μεταξύ των άλλων άμεσες προσλήψεις, καθώς είναι κενές 800 από τις 1.400 οργανικές θέσεις. Επίσης στο «Αγλαΐα Κυριακού» λόγω έλλειψης προσωπικού μειώθηκαν οι νεογνολογικές κλίνες σε 20, από 30, και τα χειρουργικά τραπέζια σε 12 από 10.

Στο δρόμο κατέβηκαν οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμιγκ» - που έχει κενές 49,7% των κενών οργανικών θέσεων - και του «Σωτηρία», όπου στην κατηγορία Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) οι οργανικές θέσεις είναι 745 και εργάζονται μόνο 317, ενώ στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) οι οργανικές θέσεις είναι 415 και εργάζονται 275. Τέλος στο «Σωτηρία» το τελευταίο διάστημα 120 εργαζόμενοι έφυγαν λόγω συνταξιοδότησης.

Μάλιστα, για τις ελλείψεις στα παραπάνω νοσοκομεία είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, η οποία συζητήθηκε την επομένη του κλεισίματος της Παιδιατρικής κλινικής στην Κόρινθο. Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος απλώς επιβεβαίωσε ότι όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό η κυβέρνηση εκτελεί παλιότερους διαγωνισμούς, καθώς για το 2006 και 2007 δεν έχει εγκριθεί ούτε μια πρόσληψη. «Το 2007, είπε ο Θ. Γιαννόπουλος, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε κεφαλαιοποιήσει όλες τις προηγούμενες προκηρύξεις, οι οποίες είχαν μεγάλη επιβράδυνση στην ολοκλήρωσή τους, τόσο στο επίπεδο της νοσηλευτικής υπηρεσίας όσο και στο επίπεδο της διοικητικής υπηρεσίας, των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι οι παλιοί διαγωνισμοί ακόμα του 2003, του 2004, του 2005».

Ετσι οι εξαγγελίες του Δημήτρη Αβραμόπουλου για 6.000 προσλήψεις μεταφράζονται σε 1.700 προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ από παλιότερους διαγωνισμούς και 1.200 συμβασιούχους οχτώ μηνών και άλλων 3.000 συμβασιούχων 18 μηνών.

Το μεροκάματο των συμβασιούχων είναι 20 ευρώ για την κατηγορία ΤΕ και 25 ευρώ για την κατηγορία ΠΕ και ΔΕ. Είναι ανασφάλιστοι και η μισθοδοσία τους προέρχεται από κοινοτικούς πόρους. Αλλωστε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2007 προβλέπει μόλις 10 εκατ. ευρώ για προσλήψεις που αντιστοιχούν το πολύ σε 700 άτομα.

Οι «καλοί Σαμαρείτες»

Τη γύμνια των δημόσιων νοσοκομείων και τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρουν χρησιμοποιούν ως μέσο οι επιχειρηματίες και τα φιλανθρωπικά σωματεία για να εμφανιστούν ως «καλοί σαμαρείτες» για το εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας. Στην πραγματικότητα διεκδικούν τα «φιλέτα» των δημόσιων νοσοκομείων, όπου θα αναπτύξουν κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, με απώτερο σκοπό το κέρδος.

Ετσι τις τελευταίες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα ότι θα πουληθεί ο «Ευαγγελισμός» - είδηση που διέψευσε το υπουργείο Υγείας - ή ότι ιδιώτες θα αναλάβουν το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων - είδηση που δε διέψευσε το υπουργείο Υγείας. Επίσης εμφανίστηκαν και δυο μη κερδοσκοπικά σωματεία που ζήτησαν εκτάσεις από το «Σωτηρία» και το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» για να λειτουργήσουν κέντρο για αθλητές και ξενώνα για τους συγγενείς των καρκινοπαθών, αντίστοιχα.

Τις επιδιώξεις αυτές έρχονται να ενισχύσουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι μέσω των διαβόητων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα ανεγερθούν -σε πρώτη φάση- τρία νοσοκομεία: Παιδιατρικό και Ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο στην Πρέβεζα. Επίσης στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις ΣΔΙΤ είναι και η ανέγερση ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, καθώς και του νοσοκομείου της Κω.

Τέλος, η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας συμπληρώνεται με την επανεμφάνιση των κέτερινγκ που διεκδικούν τη σίτιση κεντρικών νοσοκομείων στην Αττική.