ΡΩΣΙΑ
Σημαντική επιτυχία στήριξης του ΚΕΚΡ

Παρά το ασφυκτικό κλίμα που διαμορφώνει το αστικό σύστημα πέτυχε τη συλλογή άνω των 50.000 υπογραφών, που είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στις τοπικές εκλογές

Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007

Από κινητοποίηση των κομμουνιστών της Ρωσίας το 2006 ενάντια στο G-8
Στις 11 του Μάρτη θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Τιουμέν τοπικές εκλογές για την εκλογή του τοπικού Κοινοβουλίου. Η περιοχή αυτή, αν και είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση (καλύπτει 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 8,4% του ρωσικού εδάφους, που είναι ίσο με το σύνολο των εδαφών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας) κι έχει σημαντική συνεισφορά στη ρωσική οικονομία (εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, μηχανοκατασκευές, χημική βιομηχανία, διυλιστήρια, ξυλεία, κ.ά.), είναι την ίδια στιγμή από τις πιο αραιοκατοικημένες, αφού ζούνε σ' αυτήν περίπου 3,2 εκατομμύρια κάτοικοι (το 2,2% του πληθυσμού της χώρας).

Σ' αυτές τις τοπικές εκλογές εστίασε την προσοχή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), το οποίο έχει εκεί δυνάμεις, ιδιαίτερα στα βιομηχανικά κέντρα της περιοχής. Η απόφαση καθόδου στις εκλογές είχε ιδιαίτερη σημασία για το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, αφού είναι ένα από τα πολιτικά κόμματα που δεν «επικυρώθηκαν» από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτήν την περίοδο διεξάγει και δικαστικό αγώνα για τη νομιμοποίησή του.

Η κάθοδος στις τοπικές εκλογές της Τιουμέν απαιτεί από τα κόμματα την καταβολή χρηματικού παράβολου ύψους 7,5 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 220 χιλιάδες ευρώ), ή τη συλλογή τουλάχιστον 50 χιλιάδων υπογραφών υποστήριξης, σε ειδικά έντυπα, επικυρωμένα από την τοπική εκλογική επιτροπή, στα οποία θα πρέπει να καταγράφεται όχι μόνο το όνομα και η υπογραφή του ψηφοφόρου, αλλά και η διεύθυνση κατοικίας κι ο αριθμός της ταυτότητάς του. Είναι προφανές ότι η υποστήριξη με αυτόν τον τρόπο ενός αντιπολιτευτικού κόμματος, και μάλιστα κομμουνιστικού, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους εργαζόμενους στη σημερινή Ρωσία, όπου κυριαρχούν η εργοδοτική τρομοκρατία και η απειλή της απόλυσης. Να σημειωθεί ότι τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα στο ρωσικό Κοινοβούλιο (Κρατική Δούμα) μπορούν να κατέβουν στις τοπικές εκλογές χωρίς να χρειάζεται να μαζέψουν υπογραφές ή να πληρώσουν το υπέρογκο χρηματικό παράβολο.

Παρά όμως αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει 53.730 υπογραφές υποστήριξης από τους ψηφοφόρους της περιοχής της Τιουμέν για την κάθοδό του στις εκλογές του Μάρτη.

«Φυσικά, οι αρχές θα επιχειρήσουν και με άλλα μέσα ώστε να μην επιτρέψουν, με οποιονδήποτε τρόπο, τη συμμετοχή του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στις εκλογές. Ομως, ήδη πετύχαμε μια πολύ σημαντική νίκη! Πολλοί σύντροφοι είχαν αμφιβολίες αν θα μπορούσαμε να μαζέψουμε πάνω από 50 χιλιάδες υπογραφές, σε μια μεγάλη κι αραιοκατοικημένη περιοχή. "Δε θα μπορέσουμε να το κάνουμε. Δεν έχουμε δυνάμεις, δεν έχουμε χρήματα, οι άνθρωποι κουράστηκαν, οι ψηφοφόροι είναι εξαγριωμένοι", έλεγαν. Ομως, το ότι ο στόχος εκπληρώθηκε δείχνει πως οι άνθρωποί μας ασφαλώς κι έχουν δυνάμεις, οι δυνάμεις αυτές συχνά αυξάνονται, όταν στοχεύουν στην εξήγηση των ζωτικών προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Επίσης, δείχνει πως στην κοινωνία υπάρχει η ανάγκη συμμετοχής στην πολιτική ζωή και η ετοιμότητα για την αποδοχή της σοσιαλιστικής ιδέας. Πρέπει μόνο να μη φοβόμαστε να συναντηθούμε με τους ανθρώπους και να μιλήσουμε με αυτούς κατανοητά. Συγχαρητήρια στους κομμουνιστές της περιοχής του Τιουμέν που κατάφεραν να εκπληρώσουν το πρώτο, δύσκολο, αλλά πολύ σημαντικό καθήκον», σημειώνει σε δήλωσή του ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στις προσεχείς τοπικές εκλογές στην Τιουμέν.


Ι. Π.