ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ηχηρό «χαστούκι» στην τρομοκρατία
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999

Ηχηρό «χαστούκι» στις προσπάθειες αυταρχισμού και τρομοκρατίας, έδωσαν χθες οι μαθητές της Πάτρας, με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους στο παμμαθητικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων.

Χιλιάδες μαθητές, αψηφώντας τις απειλές των απουσιών από διευθυντές και κάποιους καθηγητές, από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται στα σχολεία και να προχωρούν με μικρές πορείες προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί, αφού συγκεντρώθηκαν όλα τα σχολεία της πόλης, οι μαθητές, με συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία, ξεκίνησαν την πορεία τους στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την απόφασή τους να συνεχίσουν μέχρι την ακύρωση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Το χθεσινό συλλαλητήριο διακρίθηκε για την αποφασιστικότητα των μαθητών, αλλά και για την ωριμότητα και την αποτελεσματικότητα που είχαν στην περιφρούρησή του από κάθε λογής προβοκατόρικα στοιχεία, που επιχείρησαν να δημιουργήσουν επεισόδια για να αμαυρώσουν τον αγώνα τους.

Στο μεταξύ, νέο κρούσμα αστυνομικής βίας, αυταρχισμού και αισχρού αντικομμουνισμού σημειώθηκε χθες το πρωί στους δρόμους της Πάτρας, όταν περιπολικό της Αμεσης Δράσης σταμάτησε στο δρόμο δύο μέλη της ΚΝΕ. Τα όργανα της «τάξης», των οποίων τα διακριτικά νούμερα είναι 252300 και 231154, υποχρέωσαν τους δύο νέους σε εξακρίβωση στοιχείων και σωματική έρευνα, ενώ τους κατάσχεσαν το έντυπο υλικό που κρατούσαν. Οταν οι νεολαίοι τους ρώτησαν με ποιο δικαίωμα τους υποβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία, εκείνοι κυνικά απάντησαν πως είναι ύποπτοι, επειδή είναι μέλη της ΚΝΕ και «υποκινητές των μαθητικών κινητοποιήσεων»! Με την ψευτομαγκιά που χαρακτηρίζει όσους καλύπτονται πίσω από τη στολή τους, πρόσθεσαν πως ο αυταρχισμός είναι «δικαίωμά» τους. Το περιστατικό αυτό, καθώς και άλλες περιπτώσεις βίας των αστυνομικών απέναντι σε μαθητές κατήγγειλαν χθες, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στελέχη της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ . Πρόσθεσαν πως οι μαθητές, από τη μία, υφίστανται αυτή τη βίαιη συμπεριφορά από εισαγγελείς και αστυνομικούς και, από την άλλη, δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς για απουσίες από αρκετούς διευθυντές και καθηγητές. Επίσης, κατήγγειλαν την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάτρας, η οποία, σε ανακοίνωσή της, κατηγόρησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ότι, τάχα, δυναμίτισαν και ματαίωσαν σύσκεψη γονέων και κηδεμόνων. Τα στελέχη της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τόνισαν πως η ηγεσία της Ενωσης Γονέων λειτουργεί ουσιαστικά σαν παραμάγαζο της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, καθώς τα περισσότερα μέλη της Ενωσης είναι στελέχη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ και έχουν μετατρέψει την Ενωση Γονέων σε βήμα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, εκδίδοντας ανακοινώσεις με τις οποίες χαρακτηρίζουν τις καταλήψεις «παράνομες» και επιτίθενται εναντίον οποιουδήποτε χώρου αγωνίζεται εναντίον των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Αυτό ακριβώς προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της πλειοψηφίας των γονέων, οι οποίοι αποχώρησαν από τη σύσκεψη, καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς εγκάθετους. Τα στελέχη της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τόνισαν, τέλος, πως ο αντικομμουνισμός δεν πρόκειται να περάσει, όπως δε θα περάσουν και οι προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών, γιατί το λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Πρόσθεσαν πως η κυβέρνηση έχει υποστεί βαριά ήττα από το κίνημα που αχρήστευσε εισαγγελείς και ΜΑΤ και πως αυτό το κίνημα που αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική δεν κάμπτεται και, τελικά, θα την ανατρέψει.

Μεγαλειώδης ήταν η μαθητική συγκέντρωση στο Αίγιο με τη συμμετοχή μαθητών από όλα τα σχολεία της πόλης.

Στην Κεφαλονιά, η απάντηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην τρομοκρατία που επιχειρήθηκε με τη σύλληψη δύο εκπαιδευτικών, ήταν το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο που είδε το Αργοστόλι. Καθολική ήταν η συμμετοχή των μαθητών, των καθηγητών και πολλών εργαζόμενων. Αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση την Κυριακή το απόγευμα έξω από τη Νομαρχία, όπου θα συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη.