Το νονό και τα μάτια σας, κύριε υπουργέ!
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007

Κύριε Πολύδωρα, σε αντίθεση με όλους τους άλλους που σας κατηγορούν, εγώ σας συγχαίρω! Για άλλη μια φορά, με εντυπωσιάσατε! Σας συγχαίρω σαν επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και προσωπικά. Κύριε υπουργέ, κάνατε το αυτονόητο! Δώσατε ταυτότητα σε ένα άτομο, που είχε κάθε λόγο να κυκλοφορεί χωρίς όνομα, σαν φαντομάς! Στο εξής αυτός ο κύριος, δε θα ανήκει, πια, στους γνωστούς άγνωστους, που τόσο ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία! Από εδώ και πέρα όλη η Ελλάδα θα ξέρει με ποιον έχει να κάνει! Ονομα, επώνυμο, ύψος, μάτια, θρήσκευμα! Οχι, παίζουμε!..

Κύριε υπουργέ, δε μ' αρέσει να σας συμβουλεύω! Ποιος είμαι εγώ, για να συμβουλέψω την εξοχότητά σας; Ομως, έχω μερικές ιδέες και σας παρακαλώ να τις λάβετε υπόψη. Μη σταματήσετε στο νονό. Εφοδιάστε, σας παρακαλώ, με ταυτότητα όλο τον υπόκοσμο. Νταβαντζήδες, κλέφτες, λωποδύτες, τοκογλύφους, καταχραστές, επιδειξίες, βιαστές, ταγματασφαλίτες, καρφιά της αστυνομίας, διαρρήκτες. Ολοι με ονοματεπώνυμο. Και δίπλα στο ονοματεπώνυμο να αναγράφεται και η ιδιότητα. Να μια από τις προτάσεις μου! Εμπορος σάπιων κρεάτων. Καταχραστής δημοσίου χρήματος. Μεσολαβητής για την πώληση του ΟΤΕ. Μεσάζοντας για την αγορά όπλων. Καταπατητής δημόσιας γης. Κομπιναδόρος στο χρηματιστήριο. Βασανιστής σε αστυνομικά τμήματα. Μπουκαδόρος στις διαδηλώσεις. Εκτελεστής στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης. Πληροφοριοδότης της ΕΥΠ. Πράκτορας της CIA.

Μη σας τρομάζει ο κατάλογος! Πρέπει να γίνει πλήρης απογραφή. Να μάθει ο λαός όλα τα προϊόντα που παράγει ο καπιταλισμός, το σύστημά σας, κύριε υπουργέ! Να μάθει για τους διάφορους «Ομίλους», που δε δηλώνουν περιεχόμενο εργασιών και προέλευση εσόδων. Να μάθει για τις διάφορες «Ανώνυμες Εταιρείες», που δε δηλώνουν τους μετόχους. Να μάθει για όλο αυτόν τον υπόκοσμο, που κανείς δεν τολμάει να ελέγξει! Για όλους αυτούς τους νονούς, που ποτέ δεν έχουν φτάσει στο δικαστήριο. Για όλα αυτά τα φιντάνια, που χαίρουν άκρας εκτίμησης. Οπως ο «δικός» σας, που θεωρείται νούμερο 1 της νύχτας!

Ταυτότητα, κύριε Πολύδωρα! Ταυτότητα, για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Ολοι οι γνωστοί άγνωστοι πρέπει να καταγραφούν. Και επειδή οι ίδιοι, όπως έκανε και ο νονός, δε θα καταδεχτούν να έρθουν να παραλάβουν τα δελτία τους, να τα πάμε εμείς στα σπίτια τους. Λέω να τα «πάμε εμείς», δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο εθελοντής! Να κουβαλάω και εγώ ταυτότητες στα σπίτια. Γιατί όχι; Εθνικό έργο προσφέρω! Αν δε σας πειράζει, έχω μια προτίμηση. Θα ήθελα, αν αυτό δε σας βγάζει από τα σχέδιά σας, να αναλάβω τα βόρεια προάστια. Ποτέ μου δεν έχω δει κάποιον από αυτή την περιοχή να καταζητείται! Και να 'λεγες πώς δε συντρέχουν λόγοι; Αγγελος ο νονός της νύχτας μπροστά τους! Τι έκανε ο άνθρωπος, κύριε υπουργέ; Ηρωίνες, προστασία, ένα δυο φόνους!.. Οι άλλοι: εμπόριο όπλων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εξαγορά κυβερνήσεων, συμμετοχές σε πολέμους, πολιτική και οικονομική ασυλία. Χοντρές δουλιές, δηλαδή!

Κύριε υπουργέ, μην ασχοληθείτε ποτέ εσείς με την τουρκική Finansbank, με τη «Γερμανός», με την Αγροτική Τράπεζα, την Εθνική Τράπεζα και την Π.& Κ. Χρηματιστηριακή, αυτά τα έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ! Ούτε με τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή! Πού να μπλέκεις με τα δισεκατομμύρια; Εκεί γίνεται χαλασμός! Η αστυνομία σας και εσείς προσωπικά, και να με συγχωρείτε, δεν έχετε ούτε τις γνώσεις, ούτε την ικανότητα (δε μιλάω για διάθεση) για να κυνηγήσετε αυτής της ποιότητας το έγκλημα. Περιοριστείτε, λοιπόν, στο «κοινό» έγκλημα. Σε καμιά πόρνη, σε κάποιον κλεφτοκοτά, σε κάποιον μπανιστιρτζή! Τους παπατζήδες, που απλώνονται σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και γδύνουν τα αθώα τους θύματα, μην τους ακουμπάτε! Αυτοί απαιτούν εξειδικευμένους αστυνομικούς, για να εξουδετερωθούν!

Θα σας συμβούλευα, τώρα που γνωριστήκαμε, τόσο εσείς προσωπικά όσο και η αστυνομία σας, να μη σπαταλήσετε ούτε τον ελαχιστότερο χρόνο σας, για όλα αυτά τα ψώνια που στήνονται ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα, για να παραλάβουν τις ταυτότητές τους και τα διαβατήριά τους. Ποιος σοβαρός άνθρωπος πιάνει στασίδι από τα άγρια χαράματα για να πάρει ταυτότητα; Αφήστε τους εκεί να λιώσουν! Εσείς, το νονό και τα μάτια σας, κύριε υπουργέ!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ