ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
«Εξω οι εταιρείες απ' τα νοσοκομεία»

Μαζική η χτεσινή κινητοποίηση με τη συμμετοχή εργαζομένων και από άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής

Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Εξω οι εταιρείες απ' τα νοσοκομεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημόσιο σύστημα Υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και δουλιάς για τους εργαζόμενους απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι και γιατροί του «Ευαγγελισμού» με δυναμική συγκέντρωση στα «Επείγοντα» και με πορεία 400 ατόμων γύρω απ' το νοσοκομείο.

«Μιλάνε για δωρεάν Υγεία και ο κόσμος πληρώνει τρεις φορές για την Υγεία, με φόρους, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και απευθείας πληρωμές απ' την τσέπη. Χρόνια τώρα μας μιλάνε για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και δεν έχει γίνει τίποτα. Μιλάνε για την ανταγωνιστικότητα. Είδαμε πού οδηγεί η κούρσα του ανταγωνισμού, ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Γέμισαν τα νοσοκομεία εταιρείες και ιδιωτικά συνεργεία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» Ηλίας Σιώρας. Αναφέρθηκε στα σενάρια για την πώληση του «Ευαγγελισμού», στις 1.300 κενές οργανικές θέσεις, στη ζοφερή κατάσταση στις Μονάδες και τα Εργαστήρια του νοσοκομείου, στους ασθενείς που πληρώνουν ακόμα και στο δημόσιο νοσοκομείο, για τα 15.000 οφειλόμενα ρεπό και την εντατικοποίηση της δουλιάς των εργαζομένων.

«Το ΚΚΕ είναι κοντά σας και σας συμπαραστέκεται όχι μόνο σήμερα αλλά στον αγώνα διαρκείας που κάνετε», υπογράμμισε μιλώντας στη συγκέντρωση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Και συνέχισε: «Θέλουν να μας πείσουν ότι τα προβλήματα έπεσαν από τον ουρανό. Η αιτία είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, των κερδών, η γενικευμένη εμπορευματοποίηση και της Υγείας. Σας το λέμε καθαρά κοιτώντας σας στα μάτια: Μην περιμένετε από τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει το ελάχιστο αν δεν το επιβάλλουν οι εργαζόμενοι. Υπάρχει κοροϊδία απέναντι στον κλάδο σας και πρέπει να απαντήσετε βγάζοντας και πολιτικά συμπεράσματα». Και τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμένος αγώνα του κλάδου και η γενικευμένη πάλη για την Υγεία απ' όλο το λαό.

Στην κινητοποίηση, αλλά και στην προετοιμασία της πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στο νοσοκομείο, αλλά και απ' τα άλλα σωματεία των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου. Μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Χρ. Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Λεβέντης (ΣΥΝ).

Η σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ

Ακολούθησε σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, όπου η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ «πέταξε το μπαλάκι» για την οργάνωση της στάσης εργασίας και συγκέντρωσης στο υπουργείο Υγείας στις 22 Φλεβάρη στα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων, παραμένοντας στην απλή περιγραφή των προβλημάτων. Στον αντίποδα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, τονίζοντας ότι για τα οξυμένα προβλήματα αιτία είναι η πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Καυτηρίασαν τη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ και τόνισαν την ανάγκη να ενταθεί η πάλη των υγειονομικών μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και πρότειναν 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη και 48ωρη απεργία στο τέλος του Μάρτη.

Επιστολή απ' τον «Ευαγγελισμό»

Στο χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» για τη μαζική επανεμφάνιση των ράντζων στα νοσοκομεία αναφέρεται ο διοικητής του «Ευαγγελισμού» Μιχάλης Τούμπης με επιστολή του προς την εφημερίδα μας. Ο διοικητής υποστηρίζει ότι «η γενική εφημερία της 7ης-2-2007 ολοκληρώθηκε χωρίς ανάπτυξη επικουρικών κλινών (ράντζων)», ενώ στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι υπήρξαν 50 ράντζα στον «Ευαγγελισμό». Επίσης, προσθέτει ότι ο «Ευαγγελισμός» δέχεται περί τα 1.800 περιστατικά στην εφημερία και γίνονται 200 - 250 εισαγωγές. «Πριν από την εφαρμογή του συστήματος Καθημερινής Εναλλασσόμενης Εφημερίας, ανέπτυσσε περί τις 200 - 250 επικουρικές κλίνες (ράντζα) σε κάθε εφημερία», προσθέτει ο διοικητής και καταλήγει ότι «μετά την εφαρμογή του συστήματος Καθημερινής Εναλλασσόμενης Εφημερίας, κατά τα τελευταία δύο (2) χρόνια, αναπτύσσει από μηδενικές έως 15 - 20 επικουρικές κλίνες στις γενικές εφημερίες».

Απάντηση του «Ρ»: Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ όπου αναφέρθηκε ότι τα 50 ράντζα στον «Ευαγγελισμό» ήταν 20 στις παθολογικές κλινικές, 10 στην ψυχιατρική, 10 στη χειρουργική και 10 ράντζα διάσπαρτα. Αλλωστε, και ο ίδιος ο διοικητής ομολογεί ότι τα ράντζα δεν εξαλείφτηκαν, καθώς εμφανίζονται 15 - 20...