ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πανηγυρισμοί, ανάμεικτες αντιδράσεις και συγκρούσεις στο αλ Ακσα
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007

Associated Press

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες Παλαιστινίων για τη νέα πρόκληση του Ισραήλ
ΜΕΚΚΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις και συγκεχυμένα τα στοιχεία, όσον αφορά την επιτευχθείσα, μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ», συμφωνία, στη Μέκκα. Η αναγγελία της απόφασης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας πυροδότησε πανηγυρισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη και έγινε δεκτή με δηλώσεις «ικανοποίησης» από αρκετές κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ. Το Ισραήλ, όπως αναμενόταν, αντέδρασε αρνητικά. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξαιρετικά συγκρατημένα, δηλώνοντας ότι «χρειάζονται χρόνο για τη μελέτη της συμφωνίας» με τη δεύτερη να συμπληρώνει ότι «έχει θετική προσέγγιση».

Η ασάφεια ως προς το πολιτικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι το βασικό ζήτημα που θα κυριαρχήσει τις επόμενες μέρες στις όποιες αντεγκλήσεις. Χθες, στελέχη της «Χαμάς» έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η συμφωνία της οργάνωσής τους στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η δήλωσή της ότι «θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν γίνει και δε θίγουν τα παλαιστινιακά συμφέροντα», δε σημαίνει σε καμία περίπτωση «αναγνώριση του Ισραήλ ή δέσμευση στις υπάρχουσες συμφωνίες». Παράλληλα, η «Χαμάς» ζήτησε άμεση άρση του οικονομικού αποκλεισμού.

Δεν είναι σαφές αν αυτή είναι και η επίσημη θέση της «Χαμάς». Αναμφιβόλως, όμως, περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση, αφού, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο τελικό κείμενο συμφωνίας δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα της αναγνώρισης του Ισραήλ ή των προηγούμενων συμφωνιών. Μόνον ο Πρόεδρος Αμπάς, στην επίσημη αποστολή διορισμού του Ισμαήλ Χανίγια ως πρωθυπουργού και στη νέα κυβέρνηση, τον καλεί να σεβαστεί τις συμφωνίες που «έχει υπογράψει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωποι και των δύο οργανώσεων εκτιμούσαν ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη η νέα κυβέρνηση και ο Χανίγια θα κληθεί να την παρουσιάσει, μαζί με το πολιτικό της πρόγραμμα, στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Στο κόκκινο» η ένταση για το αλ Ακσα

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χθες, μεταξύ ισραηλινών ειδικών αστυνομικών δυνάμεων και Παλαιστινίων προσκυνητών στο τέμενος αλ Ακσα, που άρχισαν να προπηλακίζουν τους αστυνομικούς, διαμαρτυρόμενοι για τις εργασίες που τελούνται μπροστά στο τέμενος χωρίς να έχει, προηγουμένως, γίνει σχετική συνεννόηση με την υπηρεσία διαχείρισής του και τις αρμόδιες μουσουλμανικές αρχές. Από τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν 20 Παλαιστίνιοι και 15 αστυνομικοί, ενώ έγιναν και 17 συλλήψεις. Μέχρι το βράδυ, γίνονταν συνομιλίες με την υπηρεσία διαχείρισης του τεμένους, προκειμένου να εξέλθουν από το αλ Ακσα τουλάχιστον 15 διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί κλεισμένοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε στην πραγματοποίηση των εργασιών, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητες για να αντικατασταθεί μια πεπαλαιωμένη πεζογέφυρα, παρά τις, αντίθετες, παραινέσεις ακόμη και συνεργατών του, που προειδοποιούσαν για την αραβική οργή. Η αρμόδια, όμως, υπηρεσία του τεμένους, αλλά και μουσουλμανικές οργανώσεις τονίζουν ότι οι εργασίες απειλούν τα θεμέλια του τεμένους. Επίσημες διαμαρτυρίες έχουν γίνει από Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Ινδονησία, ενώ χθες έγιναν και διαδηλώσεις σε αρκετές αραβικές χώρες.