Διαψεύδει επιβεβαιώνοντας
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000

Διαψεύδει επιβεβαιώνοντας ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Τ. Χυτήρης, τα δημοσιεύματα για αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας επί το... τρομοκρατικότερον. Με χτεσινές του δηλώσεις δεν απέκλεισε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα έχει στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας με κατ' οίκον έρευνες, με κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου για τους ύποπτους για τρομοκρατία, λήψη μέτρων προστασίας για μάρτυρες και κρατικούς λειτουργούς και επαγγελματικοποίηση των δικών που αφορούν την τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα δήλωσε μεν ότι για «τα γραφέντα στον Τύπο ότι πρόκειται μέσα στον Αύγουστο να προωθηθεί από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης νομοσχέδιο για την τρομοκρατία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η ποινική μας νομοθεσία είναι ικανοποιητική και επαρκής για την πάταξη του εγκλήματος».

Ομως δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «τυχόν τροποποιήσεις που μπορεί να κριθούν απαραίτητες θα αποφασιστούν ύστερα από αυτοδύναμη στάθμιση και κρίση των υπουργών που έχουν τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, και αυτό στα πλαίσια πάντα της προσπάθειας για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την αποτελεσματικότερη απονομή της ποινικής δικαιοσύνης».

Τα μέτρα που προτείνονται καταπατούν βασικές αρχές του δικαιικού μας συστήματος, όπως είναι ο θεσμός των ενόρκων. Ετσι καταργούνται σημαντικές του κατακτήσεις με πρόσχημα την καταπολέμηση της δήθεν τρομοκρατίας, ενώ στραγγαλίζονται ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Με βάση τις συμφωνίες δικαστικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, που έχει κυρωθεί από τη Βουλή και τη συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφεί, δίνεται η δυνατότητα σε ξένες διωκτικές υπηρεσίες να παρακολουθούν Ελληνες πολίτες και να διεξάγουν έρευνες, παρακάμπτοντας τους δικονομικούς κανόνες της χώρας.

Ο υφυπουργός Τύπου προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση οι ενδεχόμενες τροποποιήσεις δε θα εισαχθούν στα τμήματα διακοπών της Βουλής και δε θα θιγούν ασφαλώς τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη. Οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι όντως αδικαιολόγητες».

Και... παχυλές αμοιβές δίνει η κυβέρνηση σε όσους δώσουν πληροφορίες για την τρομοκρατία. Με κοινή τους απόφαση οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Δρυς και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, προκήρυξαν χτες αμοιβή ύψους 1,5 δισ. «σε οποιονδήποτε δώσει στοιχεία και πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές που θα οδηγήσουν στην εξάρθρωση της «17Ν», στην εξιχνίαση των εγκλημάτων που έχει τελέσει αυτή και στη σύλληψη των δραστών».

Η αμοιβή αυτή περιλαμβάνει και τις χρηματικές αμοιβές που έχουν μέχρι σήμερα προκηρυχτεί με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις και αφορούν δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί από τη «17Ν».

Η κυβέρνηση εγγυάται ότι «για τα πρόσωπα που θα δώσουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε αρχής και οποιουδήποτε τρίτου».

Υπενθυμίζεται ότι πριν εφτά χρόνια 200 εκατομμύρια δραχμές «έκαναν φτερά» από τα ταμεία της ΕΛΑΣ. Τα εκατομμύρια είχαν δοθεί για πληροφορία που αφορούσε τη «17Ν». Στήθηκε επιχείρηση σύλληψής τους στην οδό Λ. Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους, αλλά δεν πιάστηκε κανείς.