Φτωχαδάκια και... λεφτάδες
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007

Ποιος μπορεί να αγοράσει το αρκουδάκι; Η Υπατία έχει... ΕΥΡΩ. Ο Νίκος έχει.... ΕΥΡΩ. Η Κορίνα έχει... ΕΥΡΩ. Το αρκουδάκι μπορεί να το αγοράσει... (Μαθηματικά Α' Δημοτικού, τετρ. εργασιών σελ. 16).

Ποιος μπορεί να αγοράσει το παιχνίδι; Η Μαρία έχει... ΕΥΡΩ. Ο Χασάν έχει... ΕΥΡΩ. Η Αρτεμη έχει... ΕΥΡΩ. Ποιος μπορεί να αγοράσει το παιχνίδι; (Μαθηματικά Α' Δημοτικού, τετρ. εργασιών σελ. 23).

Στις μικρές τάξεις, τα βιβλία είναι γεμάτα με ασκήσεις όπου τρία παιδάκια έχουν κάποια χρήματα το καθένα κι η ερώτηση είναι; Ποιος μπορεί να αγοράσει το τάδε προϊόν που στοιχίζει τόσα λεφτά; Ο πληθωρισμός ασκήσεων όπου οι μαθητές καλούνται να υπολογίσουν αθροίσματα, γινόμενα, υπόλοιπα κλπ μέσα από παραδείγματα που αναφέρονται σε ευρώ είναι χαρακτηριστικό των νέων βιβλίων μαθηματικών, στο πλαίσιο της εκγύμνασης των λεγόμενων χρηστικών δεξιοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί παρατηρούν σοβαρά μεθοδολογικά και παιδαγωγικά λάθη στα νέα βιβλία. Αυτό δείχνει για μια ακόμα φορά ότι καλλιέργεια δεξιοτήτων και πραγματική μόρφωση έρχονται σε αντίθεση στο νέο σχολείο που θέλουν να φτιάξουν, με αποτέλεσμα τελικά την αμάθεια.

Το βιβλίο των Μαθηματικών της πρώτης τάξης του Δημοτικού έχει το γενικό τίτλο «Μαθηματικά της φύσης και της ζωής». Και έτσι διδάσκονται και τα μαθηματικά από τα παραπάνω παραδείγματα. Μέσα από τη ζωή. Μέχρι οι μαθητές να καταλάβουν και να συνηθίσουν, ξεκινώντας από έξι χρονών, ότι κάποιοι στη ζωή έχουν, άλλοι δεν έχουν, κάποιοι στη ζωή είναι... «πιο ίσοι» από τους άλλους. Κάτι που όπως φαίνεται ταιριάζει στη φιλοσοφία και το σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό που σηματοδοτούν και τα νέα βιβλία για την εκπαίδευση, με την εμπορευματοποίηση, την καλλιέργεια επιχειρηματικότητας κ.ο.κ.

Η γνώση δεν κατακτιέται μέσα από την καλλιέργεια απλά δεξιοτήτων, αλλά με τη μετάδοσή της. Η πραγματική κατανόηση των νόμων της φύσης και της ζωής είναι αυτή που θα επιτρέψει τελικά και τη διαμόρφωση προσωπικοτήτων ικανών να παίρνουν στα χέρια τους την τύχη τους, ικανών να καταλάβουν (και να αλλάξουν) τον κόσμο.