ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μυστικά σχέδια ενάντια στην Κούβα

Καταγγελία από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007

Associated Press

Η νεαρή Κουβανή ατενίζει με αισιοδοξία και σιγουριά το μέλλον
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΒΑΝΑ.-

Για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Ενωση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, με ανακοίνωσή του, και προειδοποιεί ότι η ΕΕ σχεδιάζει μια «στρατηγική με μεσο-μακροπρόθεσμη διάρκεια», η οποία προωθείται από την Τσεχία, που από τη μεριά της έχει ένα μυστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα, παρόμοιο με αυτό του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους. Σχέδιο, που θα υπονομεύσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του λαού της Κούβας.

Οπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος εκπαιδεύει μια λεγόμενη «Ομάδα Φίλων της Δημοκρατικής Κούβας», στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία και επισημαίνει ότι μια τέτοια στρατηγική θα χειροτερέψει τις ήδη πολύπλοκες σχέσεις Κούβας - ΕΕ. Τονίζει, μάλιστα, ότι η ΕΕ «δεν έχει καμία ηθική εξουσία να επιβάλλει όρους στις σχέσεις με το Νησί».

Καταγγέλλει επίσης την αντικουβανική πολιτική της ΕΕ μέσω της Κοινής Θέσης που προώθησε ο πρώην Πρόεδρος Χοσέ Μαρί Αθνάρ και των κυρώσεων του 2003 και υπογραμμίζει την επεμβατική φύση της, αλλά και τη χρησιμοποίησή της για να θιγούν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών.

Καταλήγοντας, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚ Ισπανίας καταγγέλλει όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης της παρέμβασης της ΕΕ κατά της Κούβας και τάσσεται ενάντια σε κάθε τέτοιο μέτρο.