Suzuki Pu3 - commuter
Λύσεις από το μέλλον για τα σύγχρονα αστικά προβλήματα
Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999

Ως το πιο ενδιαφέρον μοντέλο της 33ης Διεθνούς Εκθέσεως του Τόκιο αναδείχτηκε το πρωτότυπο Suzuki Pu3 - Commuter. Μετά τη βράβευσή του θα είναι υποψήφιο και για τον τίτλο του πρωτότυπου αυτοκινήτου της χρονιάς, κάτι που σίγουρα θα κάνει με σοβαρές πιθανότητες, ενώ αν τελικά επικρατήσει, σίγουρα θα προσφέρει την αίγλη της τεχνολογικά πρωτοπόρας εταιρίας στη Suzuki.

Το Pu3 - Commuter είναι ένας συμπαγές διθέσιο, δίθυρο αυτοκίνητο πόλης, με εξαιρετικά χαμηλό βάρος και μπορεί να δεχτεί είτε βενζινοκινητήρα, είτε ηλεκτροκινητήρα ή να γίνει υβριδικό συνδυάζοντας ηλεκτροκίνηση και κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο βενζινοκινητήρας στηρίζεται σε αυτόν του Alto, είναι φτωχού μείγματος και διαθέτει σύστημα που διακόπτει τη λειτουργία του, όταν σταματά. Χάρη σε αυτό το σύστημα και το συνολικό τεχνολογικό πακέτο, μπορεί να διανύσει 35 χλμ. με ένα μόλις λίτρο βενζίνης. Στην υβριδική έκδοση τα χιλιόμετρα αστικής μετακίνησης ανεβαίνουν στα 40 ανά λίτρο βενζίνης, αφού στις εκκινήσεις λειτουργεί μόνο ο ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος επανενεργοποιείται μόνο όταν χρειάζεται. Στην ηλεκτροκίνητη εκδοχή του το Pu3 - Commuter έχει φυσικά αποκλειστικά αστικό χαρακτήρα και μεταβάλλεται σε ένα αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων.

Με μήκος 2,675 μ. είναι ιδανικό στο παρκάρισμα, αφού έχει ενσωματώσει όλη την τεχνογνωσία της Suzuki στα μικρά αυτοκίνητα. Το βάρος έχει κρατηθεί στα 550 κιλά, και ίσως γι' αυτό δε διαθέτει τρίτη πόρτα, επιτρέποντας τη φόρτωση των αποσκευών μόνο με την αναδίπλωση των καθισμάτων. Το εσωτερικό είναι άνετο για 2 άτομα και φωτεινό χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και τις ανοιχτόχρωμες επενδύσεις. Στο ταμπλό υπάρχουν όλα τα απαραίτητα όργανα, ενώ για τις ανεπιθύμητες επαφές υπάρχουν μεγάλοι προφυλακτήρες εμπρός - πίσω. Το Pu3 - commuter, μπορεί να βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο της πρότασης, όμως διαθέτει όλα εκείνα τα ρεαλιστικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να το φτάσουν μέχρι τη γραμμή παραγωγής, αφού αποτελεί μια πειστική απάντηση για μετακίνηση στα μποτιλιαρισμένα αστικά κέντρα.