ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΠΙΟΝΙΑ (12ο μέρος)

Και τα δύο πιόνια ελεύθερα

Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999

Τα λευκά κερδίζουν
Στην περίπτωση αυτή η πλευρά με το πλεονέκτημα κατευθύνεται προς το σκοπό, ώστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προάγει το πιόνι σε βασίλισσα νωρίτερα από τον αντίπαλο και να τον εμποδίσει να προάγει το πιόνι του σε βασίλισσα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν μπορεί, η πλευρά με το πλεονέκτημα, να εμποδίσει τον αντίπαλο από την ταυτόχρονη προαγωγή σε βασίλισσα, σαν απάντηση όμως να επιτύχει φορσέ ματ ή να κερδίσει τη βασίλισσά του με διπλό χτύπημα (διαμπερές σαχ). Αν δεν υπάρχει αυτή η συνθήκη ή αν τα πιόνια δεν μπορούν να προαχθούν σε βασίλισσα, τότε η παρτίδα τελειώνει με ισοπαλία.

Ο ελιγμός των βασιλιάδων στα παραδείγματα αυτά υπακούει πλήρως στις παραπάνω σκέψεις. Τα παρακάτω παραδείγματα μας επιτρέπουν να καθορίσουμε διαφόρων μορφών ελιγμούς, που εκπληρώνουν τους παρακάτω σκοπούς: α) Για τη βελτίωση της θέσης του ίδιου του βασιλιά, β) για το κέρδος του τέμπο (χρόνου), γ) για να παρασύρουμε τον αντίπαλο βασιλιά σε ασύμφορα τετράγωνα (ώστε, π.χ. να προάγει το πιόνι του σε βασίλισσα με σαχ ή να κερδίσει τη βασίλισσα του αντιπάλου με διπλή απειλή), δ) για να απωθήσει τον αντίπαλο βασιλιά ή να του κλείσει το δρόμο, ε) για να κατακτήσει την οποζισιόν ή τα κρίσιμα τετράγωνα ή να πιάσει τα τετράγωνα αντιστοιχίας.

Μια ιδιαίτερη ομάδα αποτελούν πιο πολύπλοκες κινήσεις των βασιλιάδων, οι ονομαζόμενοι «ελιγμοί με διπλό σκοπό».

Στο διάγραμμα Νο 67 ο λευκός πρέπει να ελευθερώσει το δρόμο του πιονιού του για να προαχθεί σε βασίλισσα, η κίνηση όμως με το βασιλιά πρέπει να σταθμίζεται προσεκτικά: η μέθοδος «της απώθησης με την πλάτη» απαιτεί ώστε ο βασιλιάς να κάνει προς τα δεξιά, η απειλή όμως από το μαύρο πιόνι υπαγορεύει ώστε να είναι εγκρατής - βλέπουμε...