ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες συγκρούσεις για τις ανασκαφές κοντά στο αλ Ακσα

«Χαμηλώνουν» τις προσδοκίες ενόψει της συνάντησης Αμπάς - Ολμέρτ - Ράις, τη Δευτέρα, Ισραήλ και ΗΠΑ

Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε χτες σε συλλήψεις Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για τις εργασίες στην πλατεία Τεμένων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μπορεί οι πρωινές καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής να κύλησαν ήρεμα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην πλατεία των Τεμένων, αλλά μετά τις μεσημεριανές ώρες, το κλίμα άλλαξε. Ισραηλινοί αστυνομικοί συγκρούστηκαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, και συγκεκριμένα στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ, με νεαρούς Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περίμετρο της Πλατείας, όπου βρίσκεται και το τρίτο ιερότερο μέρος για τους μουσουλμάνους, το τέμενος του αλ Ακσα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και έκανε 15 συλλήψεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στις διπλανές συνοικίες της Δυτικής Οχθης, όπου φέρονται να τραυματίστηκαν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες. Η πληροφορία αυτή, πάντως, δε διασταυρώνεται από άλλη πηγή πλην των διαρροών του ισραηλινού στρατού.

Ολα αυτά συνέβαιναν ενώ όλοι προετοιμάζονται για τη συνάντηση Αμπάς - Ολμέρτ - Ράις, τη Δευτέρα. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δήλωνε αποφασισμένος να θέσει στο τραπέζι όλα τα σημαντικά θέματα: πρόσφυγες, τελικό καθεστώς, εποικισμούς, οριστικά σύνορα κλπ. Από την άλλη, ο Εχούντ Ολμέρτ υποστήριζε ότι εφόσον δεν έχει αποσαφηνιστεί η σύνθεση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης και το ακριβές πολιτικό της πρόγραμμα, δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων σε βάθος.

Η Κοντολίζα Ράις, πάντως, εκτιμούσε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα με στόχο να γίνει ένα βήμα προς το διάλογο». Εκτιμούσε ότι «η κατάσταση είναι λίγο περίπλοκη αφού επικρατεί ασάφεια ως προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση» και διαβεβαίωνε, διαψεύδοντας ουσιαστικά άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι δεν έχει ληφθεί «απόφαση για μποϊκοτάζ της νέας κυβέρνησης... επιφυλασσόμαστε να τη δούμε, όπως και τις θέσεις της».

Χτες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί μέσα σε 3 βδομάδες, ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς, σε τηλεοπτική εμφάνιση, διαβεβαίωνε τους Παλαιστινίους ότι «το εμπάργκο μπορεί να μην αρθεί άμεσα αλλά θα παλέψουμε και τελικά θα το πετύχουμε».