ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΟΕ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Οταν οι «καλοί» κυνηγούν τους ... κακούς

Χωρίς καμιά αναφορά στο σύστημα που θέλει τον αθλητισμό εμπόρευμα και ενισχύει για πολλούς λόγους τη χρήση αναβολικών, οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι ...κόπτονται για την καταπολέμηση του φαινομένου

Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007

Sportidea

Τα αναβολικά πρόσφεραν στην Τζόινερ... επιτυχίες, αλλά και θάνατο
Στους γνωστούς δρόμους της συγκάλυψης της πραγματικότητας και αντίθετα στα γνώριμα μονοπάτια των ευχολογίων και της δημιουργίας άλλοθι κινήθηκε το Διεθνές Συμπόσιο που οργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), με αφορμή το θέμα της χρήσης αναβολικών στον αθλητισμό. «Δημιουργώντας Συνεργίες στον Αγώνα εναντίον του Ντόπινγκ» και ειδικό θέμα «Η Σπουδαιότητα των Αιφνίδιων Ελέγχων (out of competition Testing)» ήταν οι τίτλοι του συμποσίου, ωστόσο οι υπεύθυνοι δεν ξέφυγαν από τα γενικότερα γνωστά πλαίσια που αρχίζουν και τελειώνουν εκεί που δε θα θιχτούν πλευρές του λεγόμενου «στάτους-κβο» που επικρατεί στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Τη στιγμή που επίσημα εδώ και μερικές μέρες το στοίχημα μπήκε και στο χώρο του στίβου για παράδειγμα, υπό τις ευλογίες της ΙΑΑΦ, είναι τουλάχιστον αφελές κάποιοι να θεωρούν το ντόπινγκ απλά ένα πρόβλημα κάποιων αθλητών που προβαίνουν σε χρήση αναβολικών. Τα τεράστια ποσά που θα παιχτούν στο τζογάρισμα για την επιτυχία κάποιου αθλητή καθιστούν απαγορευτική την αποτυχία. Ετσι το αποτέλεσμα θα πρέπει να έρθει με κάθε τρόπο. Και αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος του συστήματος που θέλει τον αθλητισμό σαν εμπόρευμα και σαν προϊόν. Είναι το ίδιο που θέλει τα μίτινγκ των χορηγών, όπου οι νικητές μοιράζονται ακόμα και ράβδους χρυσού, να είναι πλέον κατεστημένο και να ξεπερνούν σε ενδιαφέρον από τους αθλητές ακόμα και τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πρωτοκλασάτα ονόματα, για παράδειγμα του στίβου, έχουν μέτρια παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα και λίγες ημέρες μετά... πετάνε σε κάποιο μίτινγκ όπου οι επιδόσεις και τα ρεκόρ είναι... επιδοτούμενα.

Ενός συστήματος που κερδίζει πολλά ακόμα και από το παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι», που γίνεται μεταξύ εταιρειών που παράγουν αναβολικές ουσίες και αθλητών που τις χρησιμοποιούν από τη μία και διεθνείς οργανισμούς καταπολέμησης ή εταιρείες κατασκευής μηχανημάτων ανίχνευσηςαπό την άλλη. Και, φυσικά, το πρόβλημα δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί με την ενίσχυση της τακτικής του αιφνίδιου ελέγχου. Αλλωστε, η πραγματικότητα που θέλει να αυξάνεται συνεχώς η χρήση αναβολικών σε όλα τα αθλήματα και βέβαια αυτό που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο σε όλες τις ηλικίες (ακόμα και σε σχολικά πρωταθλήματα υπάρχουν περιστατικά) δείχνει το τι επικρατεί.

Ο Αρμε Λίγκβιστ, μέλος ΔΟΕ, πρόεδρος Ιατρικής Επιτροπής της ΔΟΕ, μέλος του Συμβουλίου της WADA, αντιπρόεδρος IAAF, αποκάλυψε ότι στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι ανακαλύφθηκαν αναβολικές ουσίες που δεν κυκλοφορούσαν στην αγορά. Σίγουρα ο υπεύθυνος της Ιατρικής Επιτροπής της ΔΟΕ δεν ανακάλυψε και την... Αμερική με αυτά που είπε. Είναι, άλλωστε, γνωστό το κυνήγι του κέρδους που παίζεται μεταξύ των εταιρειών που παράγουν αναβολικές ουσίες και των άλλων εταιρειών που έχουν επιφορτιστεί το ρόλο του καλού κυνηγού των κακών. Η περίπτωση της BALCO, που έγινε γνωστός ο σκοτεινός ρόλος της στην παραγωγή αναβολικών ουσιών, αποκαλύφθηκε μόνο όταν η εταιρεία ξεπέρασε ουσιαστικά τα εσκαμμένα του παιχνιδιού. Στην ομιλία του ο Ρίτσαρντ Πάουν, μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (WADA), αναφέρθηκε στο έργο, την πορεία και τις μεθόδους του Διεθνούς Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (WADA) και ταυτόχρονα εξήγησε την ολοένα και στενότερη συνεργασία της WADA με τις κυβερνήσεις των κρατών σε θέματα ελέγχου ντόπινγκ. Επίσης ανέφερε ότι για την περίοδο 2001-2006 για την καταπολέμηση του ντόπινγκ διατέθηκαν κονδύλια ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μόνο για το 2007 θα διατεθούν 6,3 εκατομμύρια δολάρια. Τα ποσά που ανέφερε είναι χαρακτηριστικά για το τι χρήματα κινούνται στην από δω πλευρά της όχθης.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ