ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007

Βασίλης Βλασίδης
ΦΩΤ.

Χρόνια ολόκληρα, μετά τη χούντα, γραμματέας της ΚΟ Ευρυτανίας, ο αταλάντευτος κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΤΗΣ.

«Εφυγε» πρόσφατα, πλήρης ημερών και κηδεύτηκε στη Χρύσω, τη γενέτειρά του. Ηταν ο άνθρωπος που καθοδηγούσε και οργάνωνε όλη την κομματική και μαζική δουλιά στο Καρπενήσι και σε όλη την ηρωική ανταρτομάνα Ευρυτανία. Κρατώντας ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ και τα λάβαρα του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, στις συγκεντρώσεις, τις εκδηλώσεις, τους αγώνες και τις εκλογικές μάχες. Επίμονος, σταθερός, ακούραστος υποδεχόταν κι εμάς που μας έστελνε το Κόμμα και ο «Ριζοσπάστης» για ομιλίες σε συγκεντρώσεις, άλλες εκδηλώσεις, περιοδείες, αλλά και σε δημοσιογραφικές αποστολές. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στην ΚΟ Ευρυτανίας και στους δικούς του. Δε θα τον ξεχάσουμε όσο ζούμε.

Στη μνήμη του, ως ελάχιστο φόρο τιμής και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω 50 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Γιώργης Μωραΐτης

* * *

ΦΩΤ.

Πέθανε στις 12 Φλεβάρη 2007 και κηδεύτηκε στις 15 του μήνα από το Νεκροταφείο Ζωγράφου ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν τα ανίψια του και συγγενείς του, καθώς επίσης και πλήθος συναγωνιστών και φίλων του.

Νίκος Αργυρίου
Ο Νίκος Αργυρίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή. Αγόρασε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο καπετάν Διαμαντής στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού. Και το παραχώρησε στην Ενωση με σκοπό την αναπαλαίωσή του και τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Λαογραφικό.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Γιάννης Βούζας - Λαδιάς, πρόεδρος της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο βιογραφικό του. Και ειδικά για την προσφορά του στην κοινή προσπάθεια για το Μουσείο Διαμαντή τόνισε: «Η πράξη σου αυτή δείχνει τη μεγαλοσύνη σου και τη βαθιά πίστη σου στην ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο. Η Ενωσή μας σε ανακηρύσσει επίτιμο μέλος της».

Στη μνήμη του Νίκου Αργυρίου το ΔΣ της Ενωσης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 15 Φλεβάρη έκλεισαν 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΣΙΔΗΣ, στέλεχος του ΕΑΜ, με προσφορά στον τομέα της Διαφώτισης Αθήνας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Οι μετακατοχικές κυβερνήσεις, «αναγνωρίζοντας» το έργο του, τον έστειλαν εξορία στη Μακρόνησο, στην Ικαρία και στον Αγιο Ευστράτιο.

Στη μνήμη του φίλου μου Βασίλη Βλασίδη, που μου δίδαξε πως ο κομμουνισμός είναι τρόπος ζωής, που έμεινε αταλάντευτος στις αρχές του, προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου.

Κώστας Λυγιαζής

* * *

Φωτ.

Στις 9 Φλεβάρη 2007 έφυγε από τη ζωή, έπειτα από μακροχρόνια ανίατη ασθένεια, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΣΟΦΙΑ ΠΑΛΟΥΜΠΑ, σε ηλικία 80 χρόνων. Από τα νεανικά χρόνια της ανέπτυξε σημαντική δράση ενάντια στη ναζιστική κατοχή στην περίοδο 1941-1944. Υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ και δραστήρια αγωνίστρια, μετέπειτα, από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος.

Σταύρος Μαντής
Ως το τέλος της ζωής της παρέμεινε πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού και στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της τα ανίψια της Εύη Τζεφεράκου - Τάσος Ψαρράς και Γιώργος Γκουντίδης προσφέρουν 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας.

Επίσης στη μνήμη της προσφέρουν στο ΚΚΕ 150 ευρώ ο σύντροφός της στη ζωή και στον αγώνα Ανδρέας Παλούμπας, η κόρη της Γιάννα Παλούμπα, ο γαμπρός της Γρηγόρης Τζώρτσος και η εγγονή της Σοφία Τζώρτσου.

* * *

Στις 12 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΩΜΑ ΣΕΡΒΕΤΑ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του και τα παιδιά του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου και του αδικοχαμένου αδελφού μου ΘΑΝΑΣΗ, καθώς επίσης στη μνήμη των παλαίμαχων αγωνιστών ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΑΡΔΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Γιάννης Χαλιαμάνης



Σοφία Παλούμπα